Acht, zes en vier jaar celstraf voor hoofdverdachten bende van Wolvega

Bij de inval door de politie in 2020 © Omrop Fryslân
De drie broers die gezien worden als leiders van een bende in Wolvega krijgen lagere straffen dan geëist. De rechtbank vindt ze schuldig aan onder andere drugshandel en witwassen en veroordeelde de hoofdverdachten tot acht, zes en vier jaar cel.
Geen van de hoofdverdachten was bij de uitspraak aanwezig, volgens het Openbaar Ministerie worden ze snel naar de gevangenis gebracht.
De zaak heeft de naam 'Strauss' gekregen. De drugsorganisatie, ook wel bekend als de 'bende van Wolvega', was betrokken bij de uitvoer van cocaïne en heroïne, met Noorwegen als eindbestemming. De hoofdverdachten zijn broers van elkaar en worden gezien als leiders van de organisatie.
Verslaggever Hayo Bootsma was in de rechtbank voor de zaak-Strauss
De zaak kwam in december 2020 voor het eerst in het nieuws. Na de aanhoudingen doorzocht de politie twee woningen in Heerenveen, vier in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega.

Criminele organisatie

Volgens de rechter was er sprake van een criminele organisatie. Alles wat gedaan werd had als doel drugs in de richting van het buitenland te smokkelen. Ook was er sprake van het witwassen van geld.
Bij de inval van de politie in 2020 © Omrop Fryslân
De drie broers hebben daar allemaal een rol bij gehad. Ibrahim A. en Amada A. hadden een leidende rol bij die organisatie, zo stelt de rechtbank vast. Volgens de rechter zijn alle opgelegde zaken bewezen. Toch krijgt hij niet de geëiste tien jaar, maar acht jaar celstraf opgelegd.

Straffen vallen lager uit

Ibrahim kwam ook als eerste aan de beurt, want hij had in coördinerende rol bij heroïnetransport. Ibrahim heeft zich schuldig gemaakt aan vijf drugstransporten, het dumpen van afval, witwassen en onder andere de leidende rol bij de criminele organisatie.
Zeven jaar lang heeft hij geld witgewassen. Hij reed in dure auto's en strooide met geld door mensen drankjes aan te bieden. De rechtbank verwijt hem ook slecht met andere verdachten omgegaan te zijn. Hij maakte misbruik van haar zwakke financiële posities.
Justitie © Shutterstock.com
Verdachte Hamada A. was de oudste broer. Ook voor hem geldt dat hij veroordeeld wordt voor onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
Zijn rol binnen de groep staat volgens de rechtbank vast. Maar ook bij Hamada valt de straf lager uit: geen acht jaar, maar zes jaar celstraf is hem opgelegd.

Gebruik gemaakt van kwetsbare personen

Ook bij hem het verwijt dat hij gebruik maakte van koeriers met geldpijn, vaak kwetsbare personen die nu met problemen zitten. Daarnaast werd ook gebruik gemaakt van zogenaamde 'katvangers'. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een auto op naam hadden die van een van de verdachten was. Ook als het misging toonden de broers geen medeleven.
Bij de inval van de politie in 2020 © Omrop Fryslân
Hamada was hard, oordeelt de rechter. Zoals in het geval toen een van de koeriers werd opgepakt in Noorwegen en het erop leek dat hij de cel in moest voor lange tijd. Het was Hamada die klaagde over het verlies van geld omdat de drugs verloren waren gegaan. De 'katvangers' bleven zitten met hoge schulden. Maar daar hadden de broers geen oog voor.
Als derde kwam Emad aan de beurt. Die hoorde zes jaar tegen hem eisen, maar werd veroordeeld tot vier jaar celstraf.

De andere 14 verdachten

Naast de drie hoofdverdachten stonden er woensdag nog 14 mensen voor de rechtbank.
Tegen een 32-jarige Groninger was vier jaar cel geëist, waarvan 18 voorwaardelijk. Omdat hij onder andere zijn leven gebeterd heeft, valt zijn straf ook lager uit. De rechtbank veroordeelt hem tot twee jaar celstraf, waarvan één voorwaardelijk. Hij was verantwoordelijk voor het versnijden en verpakken van de drugs.
De vijfde verdachte, een 29-jarige vrouw uit de Noordoostpolder, moet vier maanden de cel in. Hier was de eis tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Volgens de rechtbank hielp zij koeriers als die onder andere geld nodig hadden voor tol.
De vader van de broers moet een jaar de cel in. Hij regelde enkele van de transporten. Onder andere het transport dat mislukte nadat een auto in Zweden werd ontdekt. De eis was 20 maanden.
Een 21-jarige man uit Noordwolde moet vijf maanden de cel in. Tegen hem was tien jaar geëist. Volgens de rechtbank staat vast dat bij één van de drugstransporten betrokken was.
Een 36-jarige inwoner van Noordwolde moet vijf maanden de cel in. Hier was de eis tien maanden. Hij regelde een huurauto voor een van de transporten. De rechtbank houdt in het vonnis rekening met het feit dat de man een lichte verstandelijke beperking heeft.
Een 40-jarige Leeuwarder moet tien maanden de cel in. Hij is volgens de rechtbank verantwoordelijk geweest voor het versnijden van drugs. De eis was hier twintig maanden.
Een 22-jarige inwoner van Heerenveen kreeg zes maanden. De eis was één jaar. Zijn rol zat vooral in het financiële deel van de organisatie. Hij maakte zich schuldig aan onder andere witwassen en stelde ook zijn rekening beschikbaar voor geld van de verdachten. Ook wordt hij gezien als onderdeel van de criminele organisatie.
Een 21-jarige vrouw hoorde tien maanden eisen. Zij regelde koeriers. De rechtbank legde haar een taakstraf van 240 uur op.

Om het geld te doen

Een 23-jarige vrouw uit Grou moest zich verantwoorden voor een van de mislukte drugstransporten. Ze stemde nadat ze was gevraagd meteen in. Het was haar om geld te doen.
In plaats van het aflossen van schulden wilde ze het geld dat ze kreeg gebruiken voor het zetten van een tatoeage en het kopen van kerkkleding. Zij werd opgepakt in Noorwegen en is later uitgeleverd aan Nederland. Zij moet twee jaar de cel in waarvan iemand voorwaardelijk. De eis was ook hier hoger, drie jaar.
Een 22-jarige inwoner van Emmeloord moet vijf maanden de cel in voor zijn rol bij de transporten. Een 28-jarige vrouw uit Nagele die in Noorwegen is aangehouden en daar drie maanden vast zat voor een drugstransport moet twee jaar de cel in. Eén jaar is voorwaardelijk.
De laatste die werd veroordeeld, was een 30-jarige man uit Eemnes. Hij deed een van de geslaagde drugstransporten. De 30-jarige man moet drie jaar de cel in, de eis was 4,5 jaar. Eén van de 17 verdachten is vrijgesproken.