Opvang in Grou voor minderjarige vluchtelingen gaat niet door

De Frisia Residentie in Grou © Google Streetview
De opvang van maximaal 10 jonge vluchtelingen op een industrieterrein in Grou gaat niet door. Ondernemers in de omgeving vinden het een verstandig besluit. Er waren spanningen over de opvang.
Ondernemers in de omgeving waren kritisch en wachtten al enige tijd op reactie van de gemeente op vragen over de opvang in Frisia, een gebouw met een bed & breakfast aan de Singel. Het was de bedoeling dat de jongeren donderdag al zouden komen voor een jaar.
Het zou gaan om jongeren van 15-20 jaar, alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Stichting Nidos heeft de gemeente Leeuwarden laten weten te kiezen voor een duurzamere opvang. De ondernemersvereniging van Grou vindt het een goed en verstandig besluit.
"Ze mogen best in Grou komen, wij hebben hier al zo'n 170 Oekraïense vluchtelingen in het dorp. Zij zijn met open armen ontvangen, de kinderen gaan naar school en wij zorgen voor activiteiten", zegt Ivo Krikke van de ondernemersvereniging van Grou.
De vraag is echter of deze locatie wel geschikt was, geeft Krikke aan. "Achter op een industrieterrein, met veel drukte van trailers met boten op de weg, geen stoep of fietspad."

Vragen over de veiligheid

Krikke vindt het een verstandig besluit dat de opvang er niet komt. "Het gaat om de veiligheid van de kinderen. Het gaat om vluchtelingen met een status, die in Nederland mogen blijven. Maar niet meer met ouders. Er gebeurt emotioneel veel in de hoofden van die kinderen. Je moet een veilige locatie bieden en dat is dit niet, was ons idee."
Het pand ligt bovendien dicht bij water en ondernemers vragen zich af of kinderen op die plek wel veilig de weg op kunnen.

Spanningen

Er gaan verhalen over bedreiging richting ondernemers, maar daar wil Krikke niets van weten. "Er zijn zeker wel wat spanningen, maar het is geen hoogspanning", zegt hij. "Maar als er zoiets komt, zijn er altijd verschillende belangen. Er wonen ook meer mensen en er is ook wat te doen over de bestemming van het pand."
Ivo Krikke van de ondernemersvereniging in Grou
De B&B in het pand mag dat vergunningstechnisch niet helemaal zijn, vertelt Krikke. "De ondernemer zoekt een oplossing en vindt die niet. Dat geeft onzekerheid over inkomsten."
Krikke: "Het geeft wel spanningen, maar een bedreiging naar de ondernemer is er niet geweest. Op de informatieavond was wel wat reuring, daar is ook preventief handhaving bij geweest om dat te faciliteren. Maar het is geen situatie op hoogspanning."

Communicatie

De ondernemersvereniging hoopt wel dat voortaan de communicatie vooraf beter geregeld wordt. Nu kregen ze twee weken geleden bericht van het 'voorgenomen besluit' van het college. Dat riep veel vragen op bij ondernemers, waarna wethouder Nathalie Kramers langs moest komen voor overleg.
Krikke zegt nog wel dat het dorp Grou graag zijn best doet om vluchtelingen op te vangen, ook samen met Plaatselijk Belang.