Marijke Wouda reist met haar gezin door Europa: "Vrijheid is het mooiste"

Marijke Wouda en haar gezin © Marijke Wouda
Afgelopen zomer waren ze in Scandinavië, de laatste maanden reden ze door de Balkan en nu verblijven ze in Griekenland. Marijke Wouda is met haar vriend en twee kinderen bezig aan een grote reis door Europa. "De beste keuze die we konden maken."
Het is niet voor het eerst dat Marijke en Riemer langere tijd weg zijn. In 2013 waren ze al ruim een halfjaar aan het reizen in Nieuw-Zeeland, Australië en Azië. Drie jaar nadat ze terugkwamen, kochten ze een huis en kregen ze twee kinderen.
Maar zowel Marijke als Riemer hadden het niet erg naar hun zin op het werk. Toen het coronavirus ook nog eens uitbrak, hebben ze plannen gemaakt om weer een grote reis te maken: deze keer wat dichter bij huis, met de camper door Europa.
Ze vroegen zich af of het wel verstandig was.
Familie en vrienden kenden hun twijfels bij de reis
"Twee maanden nadat we de plannen hadden lopen, was het huis in Damwâld al verkocht", vertelt Marijke. "In september 2021 zijn we vertrokken. Familie en vrienden hadden gemengde reacties: de een snapte het heel goed, de ander moest wel even slikken. Ze vroegen zich af of het wel verstandig was."
Maar daar kan Marijke duidelijk over zijn: "Dit is de beste keuze die we konden maken."
De reis verloopt niet zonder problemen. Na tussenstops in Nederland, Frankrijk en Spanje ("Noord-Spanje is nu een van onze favoriete plekken") belandden ze in Portugal. Daar ging het oude campertje uit 1992 kapot. "We hadden al niet verwacht dat hij het de hele reis vol zou houden", zegt Marijke.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen van over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er vooralsnog niet te komen, doordat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als het land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Na de pech zijn ze even teruggegaan naar Nederland. "Daar hebben we een nieuwe camper gekocht en toen zijn we opnieuw begonnen. Een lange reis door Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland kon beginnen."
Ze zijn erachter gekomen dat ze niet zoveel nodig hebben. Een telefoon en laptop hebben ze wel mee, maar elke dag douchen bijvoorbeeld? Dat hoeft niet, is nu wel het besef.
"Natuurlijk is het soms wel pittig met twee jonge kinderen", zegt Marijke. "Maar dat is het thuis soms ook wel. Nu zitten we alleen 24 uur per dag bij elkaar, dat is thuis anders. Daarom proberen we nu zo nu en dan om even alleen te wandelen, dan kun je even wat ruimte pakken."
© Marijke Wouda
Het mooiste van de reis vindt Marijke de vrijheid die ze hebben. Ze kunnen doen wat ze willen. Daarnaast is het prettig om mensen te ontmoeten die hetzelfde in het leven staan.
"De reisdrang hebben we in onze vriendenploeg en familie niet echt. Ik merk wel dat het met kinderen heel anders is. Anders waren we nog actiever geweest. Tegelijkertijd is het ook heel bijzonder om alle ontwikkelingen te zien nu ze nog zo jong zijn."
© Marijke Wouda
Een favoriete plek is moeilijk om aan te geven. Noord-Spanje beviel goed, maar Marijke had ook niet gedacht dat Noord-Griekenland zo prachtig zou zijn. "We hebben hier zoveel mooie dingen gezien! Ik raad het iedereen aan om hierheen te gaan."
Griekenland bevalt goed en dus is de planning om daar nog even te blijven. "We weten nog niet of we in januari teruggaan naar Nederland of dat het maart wordt."

Nog een groter avontuur

Dat hangt af van wanneer de nieuwe woning in Nederland klaar is: een tiny house. "De tekeningen liggen nog bij de architect. Dat wordt ons volgende avontuur, misschien wel een groter avontuur dan nu."
Het tiny house wordt gebouwd in Fryslân, maar komt uiteindelijk in Doetinchem te staan. "Die gemeente was daarin heel vrij, daar was de ruimte. Ik vind het ook niet erg. Misschien dat we in de toekomst ooit terugkomen naar Fryslân. We krijgen in ieder geval een huis dat we straks zo kunnen oppakken en verplaatsen."