Groen licht voor plan van vriendinnen voor bouw van tiny houses en Voedselbos

Inger van der Wal (links) en Janny Zandberg © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Een park van één hectare met kleine duurzame huisjes en een bos waar voedsel wordt verbouwd: dat is wat twee vrouwen uit Bakkeveen en Siegerswoude willen realiseren. Sinds 2019 zijn Janny Zandberg en Inger van der Wal er al mee bezig.
Nu kunnen ze ook los, omdat de gemeente groen licht heeft gegeven.
Hoe het allemaal moet worden betaald is nog een vraag. Beide vriendinnen zijn voorlopig op zoek naar een stuk grond. "Dat kan grond van een boer zijn of van iemand anders. We hebben wel wat locaties op het oog. Maar er is nog niets zeker", zegt Van der Wal. Ook met de financiering zijn ze nog volop bezig, bijvoorbeeld via een pachtovereenkomst, inkomsten van bewoners en mogelijkheden voor bedrijven om mee te doen.
Ze doen het vanuit een idealistische grondslag. "Er is grote behoefte aan betaalbare woonruimte, het liefst ook duurzaam, en we willen het voedsel graag niet van ver halen. Dat is wat hier achter zit", zegt Van der Wal. De bedoeling is dat de zogenaamde tiny houses volledig energieneutraal worden en niet meer zijn aangesloten op het energienet.
Inger van der Wal en Janny Zanberg voor het tiny house van Inger © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het vinden van de grond is nu de eerste prioriteit. Daarna wordt het project open gesteld voor mensen die er graag willen wonen. De initiatiefneemsters hopen dat de bouw in 2023 kan beginnen.
Verslaggever Gerrit de Boer sprak met de dames