Kunstschilder Klaas Werumeus Buning (67) uit Pietersbierum overleden

Klaas Werumeus Buning (1955-2022) © Omrop Fryslân
Kunstenaar Klaas Werumeus Buning van Pietersbierum is op 67-jarige leeftijd overleden Bij kunstliefhebbers stond hij bekend om zijn schilderijen van mensen, interieurs en dieren.
Werumeus Buning is in 1955 geboren als boerenzoon in Workum. Zijn opleiding kreeg hij aan de Vrije Academie en de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag. Onlangs verscheen zijn biografie met de titel No Sa. Daar staat ook een overzicht in van al zijn werk.
"Klaas was eigenlijk een soort lichtvoetig realist", vertelt zijn vriend, kunstenaar Douwe Elias, over de plek van Werumeus Buning in de Friese en Nederlandse kunstwereld. "Dat was altijd al bijzonder, vooral in zijn manier van praten en in zijn schrijven eigenlijk ook, maar ook in de manier van schilderen. 'Aarzelend', maar ook weer poëtisch."
Schilder Klaas Werumeus Buning aan het werk © Omrop Fryslân
Werumeus Buning exposeerde altijd in zijn kerkje in Pietersbierum, maar ook in bijvoorbeeld Den Haag en Groningen. "Door het hele land heeft Klaas altijd al geëxposeerd."
Elias weet nog een mooie anekdote over het kerkje, dat ook als atelier werd gebruikt. "Dat kon ik kopen voor één gulden, maar ik had al een pakhuis. Toen heb ik aan Klaas gedacht en die heeft het gekocht voor hetzelfde bedrag. Met het schooltje erbij, ook voor één gulden. En bij de notaris had hij het geld niet, toen heeft hij dat nog geleend."

Ziekte

Volgens Elias was Werumeus Buning al een tijd ziek en wist hij sinds een half jaar dat hij niet lang meer te leven had. Daar had hij vrede mee, vertelt Elias. "Hij zei zelf altijd dat hij een fantastisch leven heeft gehad. Dat het een heroïsche vlucht was, die nog met een zachte landing neerkwam. Zo zag hij het. Hij leefde eigenlijk in een soort fabeltjeswereld en fantasieën. Op het laatst ook nog. Klaas was een poëtisch man."
In 2016 werkte Klaas Werumeus Buning mee aan de FryslânDOK 'De flecht nei it ljocht' over kunstenaar Jentsje Popma.
Elias zou het mooi vinden als er een stichting komt die het kerkje van Werumeus Buning wil behouden zoals het is. "Het zou eigenlijk moeten blijven en dat zijn werk er altijd hangt." Hij noemt het overlijden van de schilder een groot verlies. "Voor mij, maar ook voor de kunst, want Klaas had een eigen inbreng."
Werumeus Buning wordt vrijdag begraven op het kerkhof naast zijn kerkje in Pietersbierum. Daarna kunnen mensen ook zijn werk bekijken in het atelier.
Douwe Elias over de overleden schilder Klaas Werumeus Buning