Sportclubs in de problemen door hoge energiekosten: "Kaalslag in het verenigingsleven"

gymnastiekende kinderen © ANP
De hoge energiekosten zijn een bedreiging voor het voortbestaan van veel sportclubs in Friesland. Om de kosten te drukken, moeten waarschijnlijk de contributies omhoog, maar daardoor raken clubs leden kwijt.
Den Haag geeft in ieder geval geen extra geld om de verenigingen te helpen, bleek maandag. "We kunnen niet alles doen", zei minister Conny Helder van Sport. "Ik kan geen garantie geven dat iedere sportvereniging de winter overleeft." Landelijk denkt een op de tien amateurverenigingen ermee te stoppen. Andere nemen besparende maatregelen zoals het sluiten van de douches.
Ook in Friesland is de nood hoog, zegt directeur Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân. "We horen steeds meer signalen van clubs die het nu moeilijk hebben en dat zullen er alleen maar meer worden. De echte klap moet volgens mij nog komen."
Enerzjyprizen funest foar sportklups
De zorgelijk situatie grijpt De Vries aan. "Het beeld van een kaalslag in het verenigingsleven, dat grijpt mij wel in het hart. Ons verenigingsleven heeft het al moeilijk en we komen net uit een crisis: de coronacrisis. Die hebben we met elkaar aardig overleefd, maar we hebben wel gezien dat veel mensen zijn gestopt met sporten."
Volgens De Vries lijden er veel kinderen onder. "Dat willen we in deze energiecrisis toch niet nog een keer? Wij willen toch naar een gezonde generatie toe?"
Om iedereen te kunnen laten sporten, zouden de gemeenten moeten bijspringen om de contributies laag te houden, vindt De Vries. Het is nog maar de vraag of dat lukt.

Afhankelijk van verhuurder

Verenigingen huren meestal de sportaccommodaties. "En dan ben je afhankelijk van de verhuurder", stelt De Vries. "Die hebben natuurlijk ook een hogere energierekening en als die niet gecompenseerd wordt, dan kunnen ze de rekening doorschuiven naar de huurders en die zullen dat dan moeten opbrengen."
Bij zwemvereniging Neptunia'24 in Sneek is dat het geval. De club huurt het bad van de landelijke organisatie Optisport en die verhoogt de huur met 14 procent. Die verhoging moet worden opgebracht door de ruim 250 leden.
Zwembad It Rak in Sneek © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Voor kinderen gaat het om een jaarlijkse verhoging van 35 euro, voor volwassenen is het 70 euro. "Het is goed mogelijk dat niet iedereen dit kan opbrengen", zegt voorzitter Peter van Leeningen van de zwemvereniging. "Dat betekent dat we leden verliezen, terwijl zwemmen juist zo belangrijk is."
Regiomanager Harm Jan Hagendoorn van Optisport laat in een reactie ween dat hij begrip heeft voor de zorgen. "Want ook wij vinden het belangrijk dat iedereen kan zwemmen. We beseffen dat dit een grote impact heeft. Hoe groot de gevolgen zijn en hoe hoog de verhoging zal zijn, daar kunnen we nog niks over zeggen. Daar is het nog te vroeg voor."
Optisport heeft 300 sportlocaties in Nederland en België. Voor zwembaden heeft het kabinet vorige week 207 miljoen beschikbaar gesteld om de hogere energielasten op te vangen.
Het bad waar zwemvereniging Neptunia'24 traint © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Ook zaalvoetbalvereniging Libertas uit Damwâld heeft het moeilijk en moet actie ondernemen. Door de hoge energieprijzen kan de club niet meer rondkomen met de bestaande contributie.
"We hebben het financieel niet makkelijk", vertelt bestuurslid Jouke Dantuma van Libertas. "Het is een binnensport, dus wij hebben geen inkomsten uit een kantine. Wij willen de drempel niet te hoog maken, dus onze contributie was 75 euro per jaar, want de meeste vrouwen voetballen ook nog op het veld. Toch hebben we besloten de contributie nu omhoog te gooien."