COA in Fryslân nog hard op zoek naar 50 mensen voor nieuwe opvangtaken

De vlag van het COA bij het azc in Sneek © ANP
Voor het COA is het alle hens aan dek: de organisatie heeft nog tot juli de tijd om de crisisopvang over te nemen van Veiligheidsregio's. Daarvoor zijn meer mensen nodig, in Fryslân gaat het zeker om 50 fte.
Het Veiligheidsberaad had al meerdere keren aangedrongen op het elders onderbrengen van de taken. De Veiligheidsregio's mogen die taken nu afbouwen, dat moet tussen april en juli gebeuren. Daarom heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers meer medewerkers nodig, in Fryslân dus 50 volledige functies.
"We zijn op dit moment druk op zoek naar mensen", zegt Benny Schoonewille, locatiemanager bij het azc in Sneek. "De gehele opvang komt naar ons toe, ook het deel wat de Veiligheidsregio nu nog voor z'n rekening neemt. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe mensen."
Bij het azc in Sneek © ANP
Hoewel de instroom van vluchtelingen soms hoger en soms lager is, ligt een krimp volgens Schoonewille niet in de verwachting.

Instroom van asielzoekers

Mark Rutte heeft als VVD-leider op het congres van zijn partij toegezegd dat hij de instroom van asielzoekers 'substantieel' wordt verminderd. Eerder kwam Rutte al bij de VVD-fractie van de Tweede Kamer langs om toezeggingen te doen over het beperken van de instroom.
Mark Rutte op het VVD-congres © ANP
Het kan zijn dat het aantal asielzoekers in de toekomst dus weer minder zal worden. Schoonewille: "Dat zou kunnen, op termijn weten we dat natuurlijk niet helemaal zeker. De verwachting is de komende tijd dat we wel echt mensen nodig hebben."
De Veiligheidsregio's blijven wel de opvang van Oekraïense vluchtelingen coördineren.
Benny Schoonewille