'FryslânDOK sjocht fierder': Daar komt de wolf

FryslânDOK sjocht fierder © Omrop Fryslân
Vandaag begint 'FryslânDOK sjocht fierder', met vier dagen lang bijzondere documentaires uit heel Europa. Karen Bies praat met filmmakers en interessante gasten. We beginnen met twee documentaires over de wolf. Een actueel onderwerp, niet alleen Fryslân, maar in heel Europa.

Que ve el llop 'Daar komt de wolf' (Catalonië) 45'

De wolf duikt naar jaren weer op in de bergen van Catalonië. Hoe om te gaan met dit mythische, wilde beest? Schapenhouders raken tientallen schapen kwijt, natuurbeschermers onderzoek het gedrag van de wolf. Daarbij speelt ook de soortgenoot van de wolf een mooie rol, in jonge Pyrenese berghond, die geleerd heeft hoe hij zijn kudde moet beschermen. Een film die zich afspeelt in Spanje en door het thema ook erg actueel is in Fryslân.
Que ve el llop © TV3-Televisió de Catalunya

Naya (Nederland) 25'

Wolvin Naya wordt gevolgd op haar reis door Nederland en België, vanaf haar geboorteplaats in Duitsland. Wildcamera's, GPS en nieuwsberichten zorgen dat ze telkens bekender en zichtbaarder wordt. Maar daarmee komt haar wildheid én haar bestaan in gevaar.
Het bijzondere van deze documentaire is dat hij volledig gemaakt is met beelden van wild- en bewakingscamera's en met het geluid van de radioprogramma's.
Naya © Sebastian Mulder
Vandaag drie gasten aan tafel bij Karen Bies. Wolvenkenner Jeannet Hulshof, de regisseur van Naya; Sebastian Mulder en eindredacteur FryslânDOK en Piter Tjeerdsma. Karen praat met hun over de twee documentaires en over de wolf.
Jeannet Hulshof, Sebastian Mulder en Piter Tjeerdsma © Omrop Fryslân
FryslânDOK sjocht fierder
'FryslânDOK sjocht fierder' is vanaf dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december, van 19.30 tot 21.30 uur te zien bij Omrop Fryslân.
'FryslânDOK sjocht fierder' is alleen te zien op televisie en wordt niet online gezet. Kijk voor meer informatie op omropfryslan.nl/fryslandok.