Kan Andries Noppert wereldtop worden? "Eerst naar Ajax, PSV of Feyenoord"

Andries Noppert in Oranje © ANP Foto
De ontwikkeling van doelman Andries Noppert gaat het afgelopen jaar vliegensvlug. In een jaar tijd heeft hij zich opgewerkt van tweede doelman van Go Ahead Eagles naar de WK-keeper van het Nederlands elftal. Maar kan hij ook absolute wereldtop worden, zoals Manuel Neuer en Thiabaut Courtois?
"Noppert moet dan eerst meer ervaringsmomenten meemaken als topkeeper", zegt Joop Hiele, oud-doelman van onder meer Oranje en Feyenoord. In 1988 werd Hiele als reservekeeper Europees kampioen met Nederland.
Hiele is erg onder de indruk van de Friese doelman. "Hij doet het zeer verrassend goed en dat zeg ik met respect." Ook Henk Timmer, zevenvoudig international, vindt de prestaties van Noppert 'fantastisch'.
Joop Hiele (linksachter) met het Nederlands elftal in 1988 © ANP Foto
"Hij is een goede keeper en hij heeft ook een goede uitstraling. Daarnaast is hij lang en goed met zijn voeten. Hij is gewoon goed in ballen stoppen", zegt Timmer, die van 2009 tot 2011 ook nog negen wedstrijden voor sc Heerenveen keepte.
Hij moet nu eerst de stap maken naar Feyenoord, Ajax of PSV en daarna verder kijken.
Joop Hiele, oud-doelman van Oranje
Maar of Noppert ooit zo goed kan worden als Neuer en Courtois? "Zij spelen al jarenlang op topniveau en laten zich nooit gek maken", zegt Timmer. "Het is de vraag hoelang Noppert kan blijven presteren op dit niveau. Een fout maken is bij Real Madrid anders dan bij sc Heerenveen."
Daarom moet Noppert volgens beide mannen op zoek naar een nieuwe club. "Het is belangrijk om op hoog niveau te blijven keepen", zegt Timmer. Hiele sluit zich daarbij aan: "De druk ligt hoger bij clubs als Feyenoord, Ajax en PSV. Hij moet nu eerst die stap maken en daarna verder kijken."
Henk Timmer (midden) met Marco van Basten (links) en Edwin van der Sar © ANP Foto
Het lijkt erop dat alles wat Noppert op dit moment aanraakt in goud verandert, maar een mindere periode is volgens Timmer onontkoombaar. "Dan moet je geen gekke dingen gaan doen", zegt Timmer. "Ik heb het zelf ook meegemaakt in periode dat ik van FC Zwolle naar AZ ging. Je moet jezelf elke keer weer bewijzen."

Nuchter

Hiele denkt dat het 'geen gekke dingen doen' wel goedkomt met Noppert. "Zijn nuchterheid heeft hem gebracht tot waar hij nu is", zegt hij. Timmer voegt daaraan toe: "Noppert komt nuchter en onverstoorbaar over. Daarom wordt hij ook zo geliefd."
Dat is hij ook bij zijn trainer Kees van Wonderen, die hem meenam van Go Ahead Eagles naar het Abe Lenstra Stadion. "Noppert heeft in mijn ogen heel erg geluk gehad met Van Wonderen", zegt Timmer. "Hij heeft zijn carrière ook een beetje gemaakt en gered. Al moest hij het uiteindelijk zelf wel doen natuurlijk."
Waar Noppert over een jaar speelt durven beide mannen niet te zeggen, maar de wonderlijke opleving van zijn carrière zal Heerenveen in elk geval veel geld gaan opleveren, denkt ook Timmer: "Heerenveen gaat wel wat belletjes ontvangen."
Oranje speelt dinsdagmiddag om 16.00 uur de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Andries Noppert staat dan waarschijnlijk voor de derde keer in de basis. Oranje heeft genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de achtste finales.