Gedeputeerde kan opgelucht ademhalen na steun voor spooraquaduct Leeuwarden

Gedeputeerde Avine Fokkens © Omrop Fryslân
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden wordt vervangen door een spooraquaduct. Gedeputeerde Avine Fokkens is er 'oprecht zeer ingenomen' mee.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen zag zelf niet veel in het plan van Provincie Fryslân om de spoorbrug bij Leeuwarden te vervangen. Heijnen vindt dat de brug er nog wel een tijdje mee door kan.
CDA en VVD hebben echter voorgesteld om de 75 miljoen die nodig is voor een spooraquaduct beschikbaar te stellen. ChristenUnie en D66 steunen het amendement van de fracties, daardoor is er een meerderheid.

Nodig

Daarmee kan gedeputeerde Fokkens opgelucht ademhalen. "De onderhoudskosten nemen per jaar toe en de storingen ook, dus er moet echt wat gebeuren. Maar los daarvan hebben we als regio al 25 miljoen sinds 2016 in de begroting staan, dus we zijn gaarne bereid om mee te betalen."
De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden © Omrop Fryslân, Onno Falkena
De brug die er nu ligt moet vaak open voor de scheepsvaart. "Dus als we daar capaciteit kunnen winnen, kun je vaker treinen laten rijden en kun je voorkomen dat er vertragingen ontstaan."
Staatssecretaris Heijnen wees erop dat er ook al drie miljard gereserveerd is voor de Lelylijn. "Daar zijn we uiteraard blij mee, maar het duurt nog wel tien, vijftien jaar voor die lijn er ligt", zegt Fokkens daarover. "In de tussentijd kan het niet zo zijn dat we zo slecht bereikbaar zijn."
En slecht bereikbaar, dat zijn wij als Fryslân volgens Fokkens wel. "Het aantal storingen per week ligt bij elkaar op zo'n negen uur. Dat is immens."
Gedeputeerde Avine Fokkens
Daar komt volgens haar nog bij dat het bestaande spoor ook met de Lelylijn belangrijk blijft. "Want alle mensen die uit de richting van Arnhem en Utrecht komen blijven via dat spoor gaan. Je hebt gewoon twee goede toegangspoorten naar het Noorden nodig. Investeren in een bestaand spoor is geen weggegooid geld."

Woningbouw

De vervanging is ook nodig voor de ontsluiting van nieuw te bouwen woningen, vindt Fokkens. "Het is er juist voor bedoeld dat in Leeuwarden het Spoordokplan gebouwd kan worden, met zo'n kleine tienduizend woningen. Dat vind ik een serieus aanbod van Leeuwarden aan het Rijk."