Karen Bies presenteert 'FryslânDOK sjocht fierder': "We laten documentaires zien van over de grens"

Karen Bies © Omrop Fryslân
FryslânDOK laat van dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december documentaires uit heel Europa zien. Karen Bies gaat in gesprek met de filmmakers en andere gasten.
Dinsdag 29 november gaat 'FryslânDOK sjocht fierder' van start bij Omrop Fryslân. We legden presentator Karen Bies een paar vragen voor.
De redactie van FryslânDOK maakt elk jaar zelf zo'n 35 documentaires. Nu tegen het eind van het jaar presenteren jullie een speciaal programma, 'FryslânDOK sjocht fierder'. Wat houdt dit in?
"FryslânDOK laat documentaires zien van over de grens. Dus niet onze eigen films, maar films gemaakt door collega's in heel Europa. We doen dat vier avonden lang, elke dag vanaf 19.30 uur op televisie en we nodigen de makers van die films uit aan tafel, samen met andere gasten. Het is leuk om te zien hoe collega-documentairemakers in andere landen hun verhalen vertellen."
Het gaat over gewone mensen, net als ons en vaak over onderwerpen die hier in Fryslân ook spelen.
Karen Bies
Wat is daar zo interessant aan?
"Elke filmmaker heeft zijn eigen stijl. Verder is het mooi om vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken, Je ziet andere mensen, op een ander platteland. Tegelijkertijd is het voor ons in Fryslân ook heel herkenbaar. Het gaat over gewone mensen, net zoals ons en vaak over onderwerpen die hier ook spelen."
Hoe komen jullie aan die films?
"Omrop Fryslân is aangesloten bij Circom, de Europese organisatie van omroepen, die alle jaren een competitie houdt voor de beste programma's. FryslânDOK werkt samen met PLONS! Filmfestival, dat nu al een paar jaar in Leeuwarden gehouden wordt. Samen met Froukje van Wengerden van PLONS! zijn de mooiste documentaires geselecteerd, die kunnen we nu op televisie laten zien."
Het programma is alleen op televisie te zien, het komt niet online. Waarom niet?
"Dit heeft te maken met de rechten van de films. Die zijn in beheer van de makers, producenten en soms andere omroepen. Die films kunnen we niet zomaar online zetten."
FryslânDOK sjocht fierder is vanaf dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december vanaf 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân.
Zitten er helemaal geen eigen producties van FryslânDOK bij?
"Jawel! Drie nieuwe films die ook met PLONS! tot stand zijn gekomen, in ons gemeenschappelijke project 'Nije Eagen'. Drie jonge filmmakers hebben, met steun van ons, een korte documentaire gemaakt. Merel Musch, Louka Hoogendijk en Eline van Diggelen, zij zijn ook allemaal op één van de avonden te gast."
Wat zijn de thema's van de vier avonden?
"We beginnen op dinsdag met twee documentaires over de wolf, één uit Catalonië en een film die gemaakt is in Nederland en België. De wolf duikt telkens vaker op, niet alleen in Fryslân, maar in heel Europa. Op woensdag zijn het vier films van het platteland, allemaal uit verschillende regio's. Op donderdag een heftig thema 'geweld tegen vrouwen'. Toch ook heel actueel en belangrijk, want op dit moment is ook de wereldwijde campagne 'Orange the world' begonnen, om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Vrijdag, de slotavond, met vier totaal verschillende films, die toch heel goed bij één thema passen: dromen."
Kijk voor meer informatie en alle films op omropfryslan.nl/fryslandok.