Kabinet wil hoger peil IJsselmeer, De Fryske Marren hoopt wel op compensatie

Uitzicht op het IJsselmeer © ANP
Vanwege het belang van het IJsselmeer in de Nederlandse waterhuishouding, heeft het kabinet duidelijk gemaakt dat er niet zomaar in gebouwd mag worden en dat het waterpeil moet dalen.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit kenbaar gemaakt in een Kamerbrief, over de rol van water en bodem in de toekomst.
Het college van De Fryske Marren is blij dat Den Haag het meer nu ook als kwetsbaar en belangrijk gebied ziet. De gemeente heeft de langste IJsselmeerkust in onze provincie.
Wethouder Remboud van Iddekinge vindt het geen probleem dat het waterpeil wordt verhoogd. "Het is de grootste voorraad voor onze drinkwatervoorziening. Dus we kunnen er niet tegen zijn."
Met de klimaatverandering ligt er ook een steeds groter wordende maatschappelijke opgave, zegt hij. Door het peil te verhogen, kan er een grotere waterbuffer ontstaan.
Heijnen schrijft dat het gebied onze 'nationale regenton' is. "Als gevolg van klimaatverandering treden steeds vaker en steeds grotere peilfluctuaties op (een hoger en een lager peil). Daarnaast zien we dat door storm en golfoploop de huidige lokale waterstanden aan de oevers ook al aanzienlijk kunnen oplopen", zo staat in de brief.

Compensatie

Een hoger peil heeft echter consequenties, zegt de wethouder. "We moeten er wel scherp op zijn dat er financiële compensatie komt, voor het ophogen van de dijken en het kleiner worden van de stranden. Dus het is nog niet afgelopen zo, er komt nog wel beleid achter weg."
Er mag niet zomaar meer landwinning in het IJsselmeer komen. Er moet genoeg plaats blijven voor water, zodat de zoetwatervoorraad op peil blijft.
Wethouder Remboud van Iddekinge van De Fryske Marren
"Het moet natuurlijk niet álle ontwikkelingen tegenhouden", zo vindt Van Iddekinge. "Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en toerisme. Maar het geeft wel een duidelijke richting aan: pas op, het is een kwetsbaar en mooi gebied, dus niet zomaar ontwikkelen hier."
Nieuwe economische initiatieven in het meer zijn ook weer niet uitgesloten. "Maar mijn gevoel zegt wel dat het er niet makkelijker op wordt", zo denkt Van Iddekinge.