Meer gevallen van besmettelijke konijnenziekte, die ook in de Wouden geconstateerd is

Een konijn bij de dierenarts © Shutterstock.com (Friends Stock)
Het Dutch Wildlife Health Centre constateert een toename van meldingen van een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte bij konijnen. Ook in Fryslân is de ziekte aangetroffen, in de omgeving van Tytsjerksteradiel.
Het gaat om de infectie RHDV-2 (Rabbit Hemorrhagic Disease Virus), die bij wilde populaties konijnen wordt gevonden. De konijnen besmetten elkaar door contact of via aanraking met uitwerpselen. Ook in de uitwerpselen van roofdieren die besmet konijn hebben kan het virus zitten. Andere huisdieren zijn niet vatbaar voor de ziekte.
Het is nog een relatief 'nieuwe' ziekte in ons land, in 2015 dook de infectie voor het eerst in Nederland op. Het virus is daarna niet meer weg geweest, maar volgens het DWHC zijn er dit jaar wel veel slachtoffers.

Meer dode konijnen

In de eerste helft van dit jaar kwamen er slechts een paar meldingen binnen. Maar in de tweede helft van dit jaar heeft de organisatie zo'n vier tot zes meldingen per maand binnengekregen van dode konijnen.
Vaak wordt er bij een melding gemaakt van meerdere dode konijnen: de vondsten lopen uiteen van 2 tot 25 dode konijnen.

Wouden en Weststellingwerf

14 dode konijnen van 8 locaties zijn in een laboratorium onderzocht. Daarvan waren er negen besmet met RHDV-2, ook uit de Friese Wouden dus. In de eerste helft van het jaar is ook in Weststellingwerf een melding van dode konijnen gedaan. Daar is de doodsoorzaak echter niet onderzocht.
Het vaccineren van huisdierkonijnen is niet verplicht, maar het kan wel. Dutch Wildlife Health Centre verwijs daarvoor naar de dierenarts.