New York Times heeft maar een vraag voor Van Gaal: waarom Noppert?

Bondscoach Louis van Gaal © ANP
"What convinced you not just to select Andries Noppert, but to start him in such high-pressure games?" Journalist Rory Smith van de New York Times mocht één vraag stellen aan Louis van Gaal en die ging over Andries Noppert.
De doelman uit Joure baart niet alleen opzien in Nederland, ook in het buitenland willen ze graag weten waarom Van Gaal voor hem heeft gekozen.
Voetbalverslaggever Rory Smith van de New York Times vond het met name opvallend dat Noppert 'al' 28 jaar is, maar nog maar een wedstrijd of 50 in het profvoetbal heeft gespeeld. "Wat heeft je doen besluiten om Noppert niet alleen te selecteren, maar zelfs in de basis te zetten in zulke belangrijke wedstrijden?", vroeg hij.

Drie argumenten

De bondscoach was, niet voor het eerst, lovend over zijn doelman. "Volgens ons heeft hij een persoonlijkheid die ertoe leidt dat hij niet echt onder de indruk is van een WK. En dat is belangrijk, want we hebben hem voor de leeuwen gegooid."
Daarmee doelt Van Gaal op het feit dat Noppert zijn interlanddebuut maakte op het WK en niet in een oefen- of kwalificatiewedstrijd. Noppert is pas de tweede Nederlander in de geschiedenis die zijn Oranjedebuut op een WK maakt, na Dick Schoenaker in 1978.
Andries Noppert op het WK in Qatar © Orange Pictures
De persoonlijkheid was niet het enige wat belangrijk is voor Van Gaal. "Het was heel belangrijk hoe hij de laatste weken voor het WK bij z'n club gespeeld heeft. Hij heeft daar alle ballen gestopt die hij kon stoppen. Hij was in vorm."
En tot slot: "Hij kan ook opbouwend de bal geven die wij als team nodig hebben", zegt Van Gaal.
Noppert speelt dinsdag zijn derde interland. Nederland speelt dan om 16.00 uur de groepswedstrijd tegen Qatar. Bij een overwinning of gelijkspel is Nederland zeker van de volgende ronde.