Marrekrite komt naast wimpel ook met vignet voor kleine, open boten

Wimpel van de Marrekrite © Marrekrite
Recreatieschap Marrekrite komt volgend jaar met een vignet, speciaal voor kleinere, open bootjes. Mensen die Marrekrite financieel willen steunen, kunnen nu alleen een wimpel kopen. Daar komt het vignet nu bij.
"We horen vaak van mensen dat ze wel een vlaggetje of wimpeltje willen kopen, maar dat ze bijvoorbeeld op een sloep die niet kwijt kunnen omdat daar geen mastje op zit", licht Lourens Touwen, directeur van Marrekrite toe.
Toen bedachten ze het vignet dat watersporters als een sticker op de boot kunnen plakken. Dat is op vrijwillige basis. "Mensen zijn niet verplicht om een wimpel of vignet te kopen, ze kunnen altijd aanleggen aan onze steigers."
Hij verwacht dat voor dit vignet veel animo is. "Mensen in een open boot zullen niet gauw overnachten op onze plekken. Maar we zien al jaren een patroon dat er meer dagrecreatie is en dat recreanten zo gebruik maken van onze ligplaatsen om te zwemmen of t picknicken. Het gaat dus om het gebruik van de voorzieningen en niet alleen om overnachtingen."

Goed systeem

Het initiatief voor de wimpel is in 1987 ontstaan. "Dat is enorm uit de hand gelopen. Onze netto opbrengst vorig jaar was 180.000 euro, dat is een serieus bedrag op een begroting van 1,5 miljoen. Daarom kijkt de rest van Nederland met jaloezie naar ons. Het is een goed functionerend systeem." Bij de voorzieningen plaatst de Marrekrite bordjes om te laten zien wat met het geld is betaald.
Het vignet krijgt dezelfde kleur en zelfde opmaak als de wimpel. "We zijn nu aan het kijken welke sticker we gaan gebruiken. Hij moet goed houden, maar moet er ook makkelijk af te halen zijn aan het einde van het seizoen. En we doen een proef met een dubbelzijdig exemplaar."
Lourens Touwen, directeur van Marrekrite