Gemeente Heerenveen hoopt op steun van het Rijk voor Thialf, trekt zelf portemonnee niet

Wethouder Sybrig Sijtsma © Omrop Fryslân
De gemeente Heerenveen is niet van plan de portemonnee te trekken als het Rijk geen geld uittrekt voor ijsstadion Thialf. Directeur Minne Dolstra schreef afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer dat een sluiting in 2023 onvermijdelijk is als er niet snel steun komt.
Er is eerder aangekondigd dat Thialf geen energiecompensatie krijgt. Wethouder Sybrig Sijtsma van de gemeente Heerenveen hoopt dat dat wordt teruggedraaid. "Wij zijn echt onaangenaam verrast dat er geen steun kwam."

"Ernst van het probleem niet doorgedrongen"

Thialf hield ook 'serieus rekening' met een energiecompensatie. Die verwachting vloeide voort uit gesprekken en signalen, twee ingediende moties en de berichtgeving van het Rijk waarbij compensatie voor zwembaden en ijsbanen in één adem werd genoemd.
"We hebben een overbrugging nodig en ik hoop dat er wel waardering is voor wat Thialf is", zegt Sijtsma. "Misschien is de ernst van het probleem niet goed doorgedrongen. We hebben gewoon niks aan de toekomst als we niet eerst deze moeilijke periode doorkomen."
Volgens Sijtsma "zou het heel erg zijn" als Thialf dicht moet. De gemeente gaat de Tweede Kamer oproepen om Thialf toch te steunen en de energiekosten te compenseren.

Geen actie van gemeente en provincie

De wethouder heeft er vertrouwen in dat die compensatie er toch nog zal komen, maar mocht het Rijk de portemonnee niet trekken, dan zijn de gemeente en de provincie niet van plan om extra bij te springen. "We hebben de afgelopen tijd samen al veel geïnvesteerd in Thialf. Dit is gewoon een onvoorziene omstandigheid. Voor ons als provincie en gemeente houdt het hier ook een beetje op. We hebben het Rijk nu echt nodig."
Sijtsma denkt dat het een voordeel is dat Thialf ook een topsportlocatie is. "We verwachten eigenlijk wel dat het Rijk zegt: 'we moeten daar wat aan doen om dat te behouden'."
Wethouder Sybrig Sijtsma