LC-journalist Van 't Haar: "Deze winter wordt een humanitaire ramp in Oekraïne"

Habtamu de Hoop, Otto van der Galiën en Patrick van't Haar © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Journalist Patrick van 't Haar van de Leeuwarder Courant maakt zich grote zorgen: de komende winter wordt een grote humanitaire ramp voor Oekraïne, zo voorspelt hij.
Patrick van 't Haar is al twee keer naar Oekraïne afgereisd om daar te helpen en om de verhalen van de Oekraïners op te tekenen. Hij is zeer betrokken en heeft veel contacten in Oekraïne. Op dit moment is het rond het vriespunt en voor de komende dagen wordt er veel sneeuw verwacht. Met de slechte energievoorzieningen wordt het heel zwaar voor de inwoners.

Doodvriezen

Rusland bestookt de energie-infrastructuur in Oekraïne met raketten. Voorzieningen als stroom en water zijn soms urenlang niet beschikbaar. "Met temperaturen tussen de -10 en -20 graden red je het dan niet. Het gevolg zal zijn dat er mensen doodvriezen", zei Van 't Haar in het nieuwsforum van Buro de Vries.
Oekraïne heeft wel "warmtekamers" gemaakt waar altijd elektriciteit, water en internet is. Mensen kunnen daarnaartoe gaan als de stroom weer is uitgevallen, maar "Oekraïne is een heel groot land. Er zijn nog 37 miljoen mensen... je kunt er nooit voor zorgen dat er een plek is voor al die mensen", concludeerde Van 't Haar.
De oorlog is nu nog een lokaal conflict.
Otto van der Galiën, raadslid voor Lijst 058 in Leeuwarden en waterschapsbestuurder
Van 't Haar botste in de discussie over Oekraïne met raadslid Otto van der Galiën. "De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nu nog een lokaal conflict", zei hij. Daar is Van 't Haar het niet mee eens. "Rusland heeft eerder Tsjetsjenië en Georgië op dezelfde manier geprobeerd te annexeren. En wat gebeurt er straks met Moldavië en Polen?" Van der Galiën ziet maar één uitweg: "De partijen moeten om tafel en er moet worden onderhandeld."
Patrick van 't Haar reageerde daarop door te zeggen dat het eigenlijk simpel is: "Onderhandelen? Waarover? Rusland is Oekraïne binnengevallen. Als Rusland zich terugtrekt, is de oorlog voorbij. Als Oekraïne zich overgeeft, is er geen Oekraïne meer."
Otto van der Galiën en Patrick van 't Haar over de situatie in Oekraïne
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries duikt de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.