Orange the World vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen: actie in Heerenveen

Wethouder Sybrig Sijtsma in actie voor Orange the World © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Een op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken met geweld. Daar moet een einde aan komen. Deze twee weken wordt met de campagne Orange the World wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen.
Door het gehele het centrum van Heerenveen zijn oranje handen met teksten geplaatst. "Stop geweld tegen vrouwen" staat er. Een is geplaatst midden in het uitgaanscentrum. "Dat is een plaats waar ze horen", zegt Esther Peeks. Ze is vanuit vrouwengroep Zonta en Soroptimisten een van de initiatiefnemers van de actie.

Een op de vier vrouwen heeft te maken met seksueel geweld

Gemiddeld heeft wereldwijd één op de drie vrouwen te maken met geweld", seit Peeks. Welmoed van der Velde vult aan: "In Nederland heeft een op de vier vrouwen te maken met seksueel geweld. Dat getal is veel te hoog. Er moet echt iets worden gedaan."
De vrouwen in Heerenveen © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Van der Velde hoopt dat de actie op straat mensen bewust maakt van wat hen overkomt. "Als je bijvoorbeeld tijdens het uitgaan hoort dat een vrouw wordt nageroepen dat je daar dan iets van zegt. Alle kleine stapjes helpen."

Naar de scholen

Een belangrijk onderdeel van de campagne is een bezoek aan de scholen. "Wij gaan bij het Friesland College het gesprek aan mei jongeren tussen de 15 en de 25", zegt Peeks. "We willen daar vooral jongens en mannen bereiken met pittige stellingen. Over nafluiten bijvoorbeeld. Een jongen die dat doet, denkt dat hij een compliment geeft. Het meisje kan dat juist heel erg intimiderend en bedreigend vinden. Als je dat van elkaar hoort, ontstaat er hopelijk begrip."
Esther Peeks en Welmoed van der Velde
In Fryslân zijn de komende dagen vele activiteiten in het teken van Orange the World. Op verschillende plekken wordt met krijt op stoepen de aandacht gevraagd voor het cat-callingprobleem: het naroepen van vrouwen op straat. Ook worden bijvoorbeeld gebouwen in het oranje licht gezet als actiemiddel.