Ruilen is het nieuwe kopen op Black Friday bij de Sintswap in Franeker

Foar Shere Asensi is it duorsemens aspekt tige wichtich © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Boeken, knuffels, speelgoed: het leek wel 5 december bij de Sintswap in Franeker. Om geld te besparen en om duurzamer te worden, ruilde men daar op Black Friday Sinterklaascadeaus.
"Je ruilt je speelgoed voor dat van een ander", zo vertelt initiatiefnemer Karin Zijlstra. Ouders brachten eerst hun spullen, kregen daar punten voor en mochten die vrijdag weer uitgeven aan nieuw speelgoed.
Met gesloten portemonnee, dus. En dat kan veel schelen, zeker in een tijd van hoge energieprijzen en inflatie.
"Mensen krijgen het steeds zwaarder en moeilijker", zegt Zijlstra. "Dit is een heel mooi initiatief om iedereen mee te laten genieten."
De ruilers kwamen om geld te besparen, of voor duurzaamheid
Maar het is niet alleen financieel goed, het is ook duurzamer. "Er zijn al zóveel spullen in de wereld, dus tweedehands is beter", vertelt Shere Asensi.
Zij komt voor de vierde keer spullen ruilen. "Dit is makkelijker dan de hele dag op Markplaats zitten, je brengt in één keer al je oude speelgoed en neemt wat nieuws mee."
© Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De kinderen hebben er niks op tegen dat hun nieuwe speelgoed tweedehands is. "Nee, geen probleem", zegt Asensi. "Mijn jongste zei: 'ik maak geen lijst, wat ik krijg is goed'."
Ook als het niet van een ruil komt, kunnen de spullen een tweede leven krijgen, vertelt Zijlstra. "Het overgebleven speelgoed gaat naar het goede doel, het komt overal weer goed terecht."