Symbolische dijk bij Holwerd als protest tegen gaswinning op het Wad: "Doe het niet"

© Hayo Bootsma, Omrop Fryslân
Bij Holwerd bouwen actievoerders van Milieudefensie en de Waddenvereniging vanmiddag met zandzakken een dijk voor de Waddenzee. Daarmee willen ze laten horen dat ze tegen de plannen voor extra gaswinning onder de Waddenzee.
Het gaat om een symbolische dijk van een meter. De actievoerders richten zich op Shell, omdat dat bedrijf in afwachting van een vergunning voor nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee is.
Er zijn zo'n 400 actievoerders aanwezig bij het standbeeld van de twee vrouwen van Jan Ketelaar. Die hebben een duidelijke boodschap: "Doe het niet!"
Een groepje van zo'n tien fietsers is 's ochtends vanuit Leeuwarden op weg gegaan naar Holwerd. Dirk Kuiken, bekend als de Friese Luchtfietser, fietst ook mee. Hij is tegen de gasboringen vanwege de risico's als bodemdaling. "Mogelijk verdwijnt het Wad over enkele jaren. In deze tijd van klimaatcrisis is het absurd om nog nieuwe projecten voor de fossiele industrie te beginnen."
Dirk Kuiken
Vorig jaar is Kuiken uit Ternaard naar Den Haag gefietst waar de rechtszaak van Shell diende. Hij vindt dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid in de klimaatverandering moet nemen en dat er ingezet moet worden op andere vormen van duurzame energie.
Dirk Kuiken © Omrop Fryslân, Ronnie Porte