Ruim duizend spiegelkarpers uitgezet in Friese boezem om stand op peil te houden

De karper wordt gemeten © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Sportvisserij Fryslân zet vandaag 1.200 spiegelkarpers uit. Dat gebeurt op verschillende locaties in de provincie. De vissers willen zo de karperstand op peil houden.
Het is een goed geoliede machine. Een man haalt de karpers op in een grijze bak, een ander pakt ze eruit, dan worden ze gefotografeerd. Elke karper krijgt een uniek nummer. Zo kan gemakkelijk achterhaald worden welke vis het is een waar hij vandaan komt.
De spiegelkarper wordt uitgezet © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
"We halen zo ontzettend veel data op", zegt Daniël Takken. Hij is binnen sportvisserij Fryslân verantwoordelijk voor het project. "We weten precies waar ze zijn uitgezet en dus ook waar de vissers ze uit het water halen en weer terugzetten. Over een aantal jaren willen we daar een wetenschappelijk artikel over publiceren. Over hoe de karpers migreren."
Verslaggever Hayo Bootsma was bij het uitzetten
Nu draait alles om het vastleggen van het unieke patroon van de karpers. "Ze hebben allemaal een soort van eigen vingerafdruk", zegt vrijwilliger Mathijs Jansma. "Het patroon van de schubben is van elke karper uniek. Ze zijn prachtig en mooi om op te vissen."

Strijd

Het draait dan met name om de strijd. De karper is een sterke vis die zich niet gemakkelijk laat vangen. De sportvissers zelf zorgen goed voor de vis als ze hem uit het water halen, zegt Jansma: "Nadat we hem eruit hebben gehaald, kijken we hem na, als hij een verwonding heeft maken we dat schoon en zetten we hem terug. Zo kunnen ze ook heel oud worden."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Geen schade voor de natuur

Dat er zoveel karpers worden uitgezet, heeft geen consequenties voor de natuur, zegt Daniël Takken. "Alles is doorgerekend. We hebben duidelijke afspraken met Wetterskip Fryslân en die moeten ook toestemming geven. Alles wordt dan weer vastgelegd in een visplan."
De vis is een roofbeest en eet zelf wormen, slakken en onder andere ook kreeften. "Daar zitten er hier best veel van dus de karpers kunnen er goed van eten en mooi groeien", zegt Takken. Ze kunnen dan ook behoorlijk zwaar worden. Een groot exemplaar is al gauw ongeveer 20 kilo.
Ruim duizend spiegelkarpers uitgezet in Friese boezem om stand op peil te houden