Katernen en banen op de tocht door bezuinigingen Leeuwarder Courant: "Keuzes maken"

De Leeuwarder Courant van vrijdag © Omrop Fryslân
De Leeuwarder Courant moet bezuinigen. Verschillende onderdelen van de papieren kranten komen daardoor in gevaar, wat ten koste gaat van banen.
"We zitten helaas met kostenbesparingen", zegt hoofdredacteur Sander Warmerdam, "Je kunt het geld maar één keer uitgeven. De papierprijs is hoog, daarom moeten we kijken waar we kunnen besparen. We willen nieuwe doelgroepen bereiken die vooral online zitten. Daarom gaat de Leeuwarder Courant meer inzetten op podcast en online."
Volgens de hoofdredacteur, die eind dit jaar stopt, is het een gevolg van de ontwikkelingen van afgelopen jaren: "Ik vind het zonde dat sommige onderdelen verdwijnen, maar de tijd verandert ook. Daarom moeten we meer inzetten op een onlinestrategie. Dat is de toekomst."
Cultuurkatern 'Freed' © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het cultuurkatern 'Freed' is een van de onderdelen die onzeker is. Dat melden verschillende bronnen aan Omrop Fryslân.
De Statenfractie van de FNP maakt zich zorgen over het verdwijnen van 'Freed.' "De uitgever weet niet wat het weggooit. Het stukje binding met de Friese gemeenschap verdwijnt", zegt de FNP op twitter. De FNP'ers geven aan dat ze geschrokken zijn van de berichten.

Het verdwijnen van Freed

Dat het katern 'Freed' verdwijnt, betekent volgens Warmerdam niet dat er minder aandacht is voor cultuur. "We willen het nu verspreiden, niet meer concentreren op de vrijdag. De zaterdagkrant wordt vernieuwd en daar komt meer ruimte voor cultuur."
Hij wijst op de Volkskrant. "Zij hebben elke zaterdag een ruim cultuuraanbod. Bij de zaterdagkrant zit het publiek. We hoeven dus niet bang te zijn dat cultuur bij de Leeuwarder Courant verdwijnt, het verandert alleen."
De redactieraad van de krant zegt te begrijpen hoe belangrijk cultuur voor de lezers is. "We doen ons best om het cultuuraanbod te behouden. We hebben aan de leiding geadviseerd om dit voorzichtig aan te pakken, wij wachten nog op reactie."

Banen verloren

Door de keuzes zullen er banen bij de cultuurredactie verloren gaan, is de angst. Warmerdam: "Dat we ervoor kiezen om meer in te zetten op bijvoorbeeld podcast en online, betekent dat een aantal banen verloren gaat. Die keuzes moeten gemaakt worden, maar dat is niet per se gekoppeld aan het katern 'Freed'."
Op dit moment is een werkgroep bezig met de nieuwe invulling van cultuur bij de Leeuwarder Courant.
Een krant die zichzelf serieus neemt, kan niet zonder culturele bijlage.
Amarins Geveke, hoofdredacteur cultuurblad de Moanne
Amarins Geveke, hoofdredacteur van cultuurblad de Moanne, begrijpt er niets van. Volgens Geveke levert het verspreiden van cultuur over de week niets op.
Ze zegt: "Het verdwijnen van het katern kost gewoon banen. Dus is het evident dat er minder aandacht is voor cultuur. De culturele sector is hier niet mee geholpen. Een krant die zichzelf serieus neemt, kan niet zonder culturele bijlage."
Nederlandse Vereniging van Journalisten © ANP
Dat er banen verdwijnen, is bekend bij de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten). "De reorganisatie is, voor zover bij ons bekend is, het danig inkrimpen, bijna opdoeken van een deelredactie die verantwoordelijk is voor audio en video", zegt secretaris Paul Teixeira.
Hij is aanspreekpunt voor kranten en tijdschriften: "Kennelijk zijn de resultaten van die redactie financieel gezien teleurstellend. Het aantal kijkers was prima in orde, maar de financiële prestaties vielen tegen. Van wat ik begrijp, gaan ze zich nu vooral op podcasts storten."

Minder inhoud in het totaalaanbod

Teixeira vindt het jammer dat het cultuurkatern verdwijnt: "Als de producties minder worden, dan durf ik te voorspellen dat mensen afhaken. Dat zou bij Omrop Fryslân hetzelfde zijn: Als je minder uit gaat zenden en de rest opvult met wachtmuziek, raak je kijkers kwijt. Het is weer minder content in het totaalaanbod van de krant. Als er geen goed alternatief is, zullen de lezers die hiervoor abonneren er niet blij mee zijn. Ik heb tot nu toe nog geen goed alternatief gehoord."
Het gebouw van de Leeuwarder Courant © ANP
De Leeuwarder Courant valt onder de Belgische eigenaar Mediahuis. "Zij zijn de eigenaar en zij hebben rendementseisen", zegt Teixeira, "Als daar niet aan wordt voldaan, is het simpel: dan moet er bezuinigd worden. Vanuit journalistiek oogpunt is dat zonde. De huidige eigenaren kijken er puur financieel naar. Dan doen ontslagen minder pijn dan wanneer je een voormalig dagbladschrijver bent."