Stijgende energiekosten raken noorderlingen het hardst

Enerzjykochte foar eltse provinsje © Zonneplan
Inwoners van de drie noordelijke provincies zijn relatief flink meer geld kwijt aan energie dan mensen uit het westen van het land. Zo is de hap uit het inkomen bij Friezen 22,2 procent, waar dat gemiddelde in Noord-Holland op 'slechts' 16,1 ligt.
Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Groningers lijstaanvoerder
De groep die in verhouding het meest kwijt is aan energie, zijn de Groningers. Bij hen ligt dit gemiddelde op 23,6. De Drenten staan op plek twee, met 22,7 procent. Flevolanders komen er het meest genadig vanaf (15,4 procent).
Achtkarspelen
In Fryslan betalen de mensen uit Achtkarspelen relatief het meest van de provincie: 25,3 procent. Zij houden na het overmaken van de energierekening nog 1.843 euro per maand over.
De energiequote per gemeente hieronder zijn de gemiddelde maandelijkse energiekosten als percentage van het besteedbaar inkomen per huishouden. Deze zijn gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van huishoudens.