Gros van mbo'ers voelt zich ondergewaardeerd: "Het is dweilen met de kraan open"

Mbo-school Friese Poort in Drachten © Omrop Fryslân, Darshan Boerema
Meer dan de helft van de mbo'ers voelt zich ondergewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. Voorzitter Piet Fortuin schrikt van de uitkomst. "Ze zijn van vitaal belang voor onze economie."
Een flink deel van deze groep heeft problemen om rond te komen, ondanks het tekort aan vakmensen. "De zorg, techniek, bouw, allemaal sectoren waar ze klagen over te weinig personeel. Bovendien is er een klimaattransitie gaande. Dat levert ook werk op. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen."

Werkklimaat

Volgens Fortuin zit het gebrek aan waardering niet alleen in het loon. "Ook de baas moet voldoende aandacht hebben voor de werknemers. Oftewel: hoe is het werkklimaat? In de techniek is de waardering dusdanig laag, dat velen na twee à drie jaar weer wat anders gaan doen. Op die manier is het dweilen met de kraan open."
Over het loon zegt Fortuin: "Werkgevers hebben zelf ook last van inflatie. Toch moeten ze oog blijven hebben voor de middeninkomens. Daar drijft dit land op. Ze zijn van vitaal belang voor onze economie."

Balans bruto en netto

Ook voor de overheid ligt er een belangrijke taak, zegt hij. Het meest verstandige is volgens hem om de belastingtarieven aan te passen. "Als het bruto- en nettosalaris dichter bij elkaar komen te liggen, hoeft het de werkgever geen extra geld te kosten. Zo houd je onder de streep dus meer over."