Gorredijkster leerlingen openen leeslokaal met marathon: "Relaxed onder een dekentje"

Anke leest een boek van Jan Terlouw © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Middelbare school Singelland BHS in Gorredijk heeft een leeslokaal geopend om het lezen te stimuleren bij de leerlingen. Het lokaal is in gebruik genomen met een 24 uur durende leesmarathon.
Jongeren lezen steeds minder boeken, omdat ze de voorkeur geven aan social media, computerspelletjes, films en televisieseries. Ze vinden het lezen lastig, kunnen het niet meer goed en vinden het ook niet leuk meer, zegt docent Nederlands Dieuwertje van der Wal van de school in Gorredijk. Zij heeft het leeslokaal bedacht en samen met collega's, leerlingen en ouders ingericht.
Leerlingen in Gorredijk houden een leesmarathon
De afgelopen maanden is het lokaal geverfd, hebben ze meubels verzameld en zijn er 24 leesplekken gecreëerd. Het plan was om er een sfeervolle en uitnodigende ruimte van te maken en dat is volgens de school goed gelukt.
Anke zit in de onderbouw en heeft dyslexie. Ze vindt het moeilijk om te lezen, maar door de ontspannen sfeer in het lokaal wordt dat steeds beter. "Je zit lekker relaxed achterover onder een dekentje een boek te lezen, en anders moet je aan tafel zitten", zegt ze. "Dit maakt het toch wel wat leuker."
Ook Van der Wal ziet veel voordelen. "We lezen nu één uur per week in het leeslokaal. Daardoor is er veel meer concentratie bij de leerlingen." Dat levert veel didactische voordelen op, maar daar is het haar niet alleen om te doen. "Het gaat mij vooral om het plezier in het lezen, dat je daar van kunt genieten."