Met elke redding gaat Nopperts marktwaarde omhoog: "Hij is nu al 10 miljoen waard"

Andries Noppert keert een schot in de wedstrijd tegen Senegal © ANP
"Hij is nu al meer dan 10 miljoen waard", zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake over Oranjedoelman Andries Noppert uit Joure. Nopperts zaakwaarnemer Guus Klein is duidelijk: "Heerenveen is niet zijn laatste club."
Het Nederlands elftal speelt vanavond zijn tweede wedstrijd op het WK, tegen Ecuador, en waarschijnlijk staat Andries Noppert weer in het doel.
Dat zijn carrière in de lift zit, is een understatement. Was hij een jaar geleden nog wisselspeler bij Go Ahead Eagles, nu staat hij met Oranje in de schijnwerpers op het WK. Het is de vraag waar financieel en sportief zijn plafond ligt.
"Elke wedstrijd die hij speelt, verhoogt zijn marktwaarde", zegt Van den Wall Bake. "Hij was natuurlijk relatief onbekend en nu is hij ineens wereldnieuws. Er zullen nu zeker meerdere aanbiedingen voor hem komen."

'Een bedrag met zes nullen'

Dat de waarde van Noppert toeneemt, ziet ook algemeen directeur Cees Roozemond van sc Heerenveen. "Dat begon al toen hij in de voorselectie van het Nederlands elftal kwam. Als hij dan ook nog speelt, gaat het nog sneller. Dan zit je te denken aan een bedrag met zes nullen en dan schrijven wij als club straks weer zwarte cijfers."
Algemeen directeur Cees Roozemond van sc Heerenveen © ANP
Guus Klein is de zaakwaarnemer van Noppert. Hij kan nog niet inschatten wat de waarde van de Oranjedoelman op de spelersmarkt op dit moment is. "Andries heeft een geweldige wedstrijd gespeeld op het WK en dat trekt de aandacht, maar het is maar wat ze er op de markt voor geven en op dit moment gelden er 'dagkoersen'. Verwacht van mij niet dat ik nu bedragen ga noemen."

"Ga niet te paniekerig te werk"

Moet Heerenveen Noppert deze winter dan ook meteen verkopen? "Het is voor een club altijd de kunst een speler te verkopen op het moment dat de marktwaarde het hoogst is. Als er een club heel concreet is, zitten wij niet in de luxepositie om 'nee' te zeggen", zegt Roozemond.
"Laat duidelijk zijn dat wij de wens niet hebben en dat wij de noodzaak niet voelen om Andries te verkopen", gaat de algemeen directeur van Heerenveen verder, "maar we sluiten niets uit. Als hij straks tegen Ecuador en Qatar weer de pannen van het dak keept, weet je nooit wat er gaat gebeuren."

"Wachten tot de zomer"

Sportmarketeer Van den Wall Bake zou de club adviseren om niet meteen op het eerste voorstel in te gaan. "Ga niet te paniekerig te werk. Ik zou ze adviseren om alleen in te gaan op een bod dat je niet kunt weigeren. Anders zou ik proberen te wachten tot de zomer."
Frank van den Wall Bake © ANP
Of er al clubs interesse hebben getoond in Noppert, wil zijn zaakwaarnemer niet zeggen. "Andries is bezig met het WK en daar ligt volledig de focus op. Dat geldt ook voor ons. We focussen ons op het WK en daarna zien we wel wat de toekomst brengt", zegt Klein.
"Wat Andries nu laat zien, verbaast ons niet. Na afloop van de competitiewedstrijd tegen Feyenoord hebben wij tegen hem gezegd: 'Bij Feyenoord staat Justin Bijlow onder de lat, maar wat Bijlow kan, kan Andries ook'. Heerenveen is niet zijn laatste club."
Ik denk aan de topclubs in Europa.
Sportmarketeer Frank van den Wall Bake over een mogelijke transfer van Andries Noppert
Van den Wall Bake denkt ook dat Heerenveen niet de laatste club voor Noppert zal zijn. "Ik denk aan de topclubs in Europa. Ik zou hem adviseren om eerst rustig af te wachten en te kijken wat er gaat komen. Hij is nu al meer dan 10 miljoen waard. De hele wereld heeft hem reddingen zien verrichten waarmee hij boven andere keepers uitstijgt."
Volgens hem zal er aan belangstelling voor Noppert geen gebrek zijn. Bovendien speelt er ook nog iets anders bij mee. "Goede keepers zijn schaars. Hij zal in alle scoutingsapparaten voorkomen, want ik denk niet dat het een eenmalige bevlieging is."

Wat als hij nou fouten maakt?

Noppert heeft bij zijn debuut in het Nederlands elftal zijn doel schoongehouden in de wedstrijd tegen Senegal (2-0 voor Nederland). De Jouster speelde toen een goede wedstrijd, maar wat nu als hij fouten maakt in de komende wedstrijden? Zou dat gevolgen hebben voor zijn marktwaarde?
Zaakwaarnemer Klein: "Elke keeper maakt weleens een foutje. Ik denk dat het wel meevalt. De consequentie van een redding of een fout zal moeten blijken. Feit is dat de wedstrijd tegen Senegal veel aandacht heeft getrokken en dat het Andries 'in the picture' heeft gezet."
Andries Noppert in het shirt van het Nederlands elftal © Orange Pictures
"Ik ben er niet zo bang voor dat het maken van fouten invloed heeft op zijn marktwaarde, want je moet het natuurlijk wel over een langere reeks zien", zegt Roozemond. "Ik ga ervan uit dat hij het de volgende wedstrijd weer recht gaat zetten als hij een keer minder gespeeld heeft."

"Hij moet wel consistentie tonen"

De sportmarketeer kijkt er net wat anders naar: "Als hij de komende wedstrijden fouten maakt, daalt zijn marktwaarde onmiddellijk. Dan wordt hij van de lijstjes geschrapt, hij moet wel consistentie tonen."
Van den Wall Bake zit er echter niet over in. "Hij is nuchter en zit goed in zijn vel. Bovendien krijgt hij het vertrouwen van Louis van Gaal. Ik wil niet zeggen dat dat zaligmakend is, maar toch wel redelijk bepalend. Van Gaal wordt toch gezien als een van de beste coaches ter wereld."