Wetterskip zit exotische kreeften achter de broek om schade te beperken

Exotenbestrijder Walter Kamstra van Wetterskip Fryslân met een van de rivierkreeften © Omrop Fryslân/Remco de Vries
Wetterskip Fryslân wil meer zicht krijgen op waar de exotische Amerikaanse rivierkreeften zitten en hoeveel er precies zijn. Daarom volgt vanaf april een driejarige operatie om dat in beeld te krijgen.
Een bootje met exotenbestrijder Walter Kamstra van Wetterskip Fryslân vaart in het lage winterlicht over de Feanwâldster Feart op weg naar zijn muskusrattenvallen. Maar daar zitten tegenwoordig meer exotische rivierkreeften in dan ratten.
Wetterskip Fryslân zit exotische rivierkreeften achter de broek

Een plaag in het Bûtefjild

Geroutineerd tilt Kamstra een val op voor een buis met uiteindelijk zo'n zes kreeften. In de Verenigde Staten is het een delicatesse, maar hier in het Bûtefjild is het een plaag.
"In dit gebied zit vooral de gestreepte rivierkreeft. Verder in de provincie komen we de gevlekte rivierkreeft veel tegen", zegt Kamstra, die een explosieve toename ziet. Daar lijdt de natuur onder.

"Veel schade"

Dagelijks bestuurslid Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân merkt dat ook: "We zien in heel Nederland, maar ook in ons gebied, dat die rivierkreeften steeds meer voorkomen en veel schade toebrengen aan onze kaden en oevers. Wij zijn druk bezig met 'Kaderrichtlijn Water'-projecten en we zien dat daar toch wel schade ontstaat doordat de rivierkreeft dingen kapot vreten."
Dagelijks bestuurslid Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân © Omrop Fryslân/Remco de Vries
Wetterskip Fryslân hoopt een compleet beeld te krijgen van de populatie. Dat doet de organisatie door systematisch met 600 'kreeftkorven' onderzoek te doen. Met die korven kun je kreeften vangen.
In 2017 zei het waterschap nog dat het volledig uitroeien van de kreeften eigenlijk niet meer mogelijk was.
Een emmer met rivierkreeften © Omrop Fryslân/Remco de Vries
Zover wil Van der Galiën nu niet gaan: "Dat weten we op dit moment nog niet. Daarom doen we natuurlijk ook de proef. Maar we willen hier ook nadrukkelijk beroepsvissers bij betrekken. Want zij zijn op dit moment eigenlijk ook de enigen die ze mogen vangen. We moeten goed kijken in wat voor samenwerking wij dit met de beroepsvissers kunnen doen. Maar dan moeten we eerst goed zicht hebben op de verspreiding."

Rode versie

De rode Amerikaanse rivierkreeft heeft het meest destructieve imago. Er zijn wel meldingen van binnengekomen, maar het lijkt erop dat deze soort zich hier nog niet in de grote aantallen heeft gevestigd als in het Westen van Nederland het geval is.