Commissaris Brok wil liefst volgende week al overleg met RUG en Poepjes over frisistiek

Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslân
Commissaris van de Koning Arno Brok wil op korte termijn in gesprek met Rijksuniversiteit Groningen en gedeputeerde Sietske Poepjes over de frisistiek.
"Ik ben niet blij met de actuele discussie en het spijt mij ook dat het de RUG beschadigt", zegt Brok. "Dat is niet goed, want wij zijn trots op de RUG." Brok deed de uitspraken van minister Bruins Slot in de Rede van Fryslân, die ook voor een deel over de ophef ging.
Omdat de Rijksuniversiteit Groningen er niet in slaagde een nieuwe hoogleraar Fries te vinden als opvolger van Goffe Jensma, is eerst taalkundige Anne Merkuur aangesteld als universitair docent. Op termijn kan zij hoogleraar worden, zo is het idee.
Maar niet iedereen is gerust op de toekomst van de studie Fries. Verschillende wetenschappers en organisaties zijn kritisch op de gang van zaken.

Overleg op korte termijn

Daarom wil hij overleg, wat Brok betreft volgende week al. "Ik ben van mening dat het goed zou zijn dat mevrouw Poepjes de mensen van de RUG en ik op korte termijn met elkaar praten om te kijken of wij uit deze discussie kunnen komen."
Commissaris van de Koning Arno Brok wil snel een gesprek over de frisistiek
Volgens Brok is ook de universiteit bereid om te praten. Zelf hoopt hij vooral op nuance. "Ik probeer ook te verbinden, omdat ik denk dat we eruit moeten komen. Maar ik begrijp de ophef wel."
Brok noemt verder nog dat de positie van het Fries in het basisonderwijs wat hem betreft het meest belangrijk is.