Wielrenster Aafke Soet (25) beëindigt carrière en is openhartig over anorexia

Aafke Soet bij de Nokere Koerse, maart 2022 © Orange Pictures
Wielrenster Aafke Soet (25) uit Heerenveen stopt. Een van de redenen voor haar besluit is dat ze lang last heeft gehad van anorexia, vertelt ze in een openhartig bericht op Instagram.
"Ik schrijf dit afscheidsbericht omdat ik mijn stem wil laten horen", schrijft ze. "Ik heb me te lang geschaamd voor wat ik had. Datgene heeft waarschijnlijk ook mijn kans op een succesvolle carrière belemmerd."
Ze doelt daarmee op anorexia. "Ik hoop dat niemand zoiets mee hoeft te maken, maar het komt helaas wel vaker voor in de fietswereld en in de wereld in het algemeen."

Verdrietig om collega's

Soet vertelt dat ze zo'n vijf jaar lang een eetstoornis heeft gehad. "Dat ging op en neer, maar de destructieve gedachten zijn nooit weg geweest. Toen mijn gedachten weer tot rust kwamen, kon ik alles beter inzien. Het maakt me verdrietig dat zoveel van mijn collega's hier ook onder te lijden hebben."
Intussen heeft Soet geen last meer van Anorexia. "Ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik opgeknapt ben", zegt ze. "Ik kan eindelijk zien hoe mooi het leven is. Ik hoop dat dit ook voor de anderen geldt die deze strijd voeren."
Aafke Soet met haar gouden medaille op het EK tijdrijden voor beloften in 2018 © ANP
Soet haar wielercarrière zit erop, maar ze heeft al wel een nieuwe klus gevonden: ze wordt de ambassadeur van het project (W)eetwatjedoet, dat eetstoornissen in de sport bestrijdt en zich inzet voor een gezond leven.
De wielrenster uit Heerenveen was vooral sterk in de tijdritten. Als belofte won ze het EK tijdrijden en de prestigieuze Chrono des Nations. Ze pakte in 2018 als belofte ook zilver op het EK op de weg. Datzelfde jaar won ze een etappe in Groningen in de Healthy Ageing Tour.