Tytsjerksteradiel wil door met burgemeester Gebben: "Nooit een nacht wakker gelegen"

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel © Omrop Fryslân
De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel wil nog eens zes jaar door met de huidige burgemeester Jeroen Gebben. De aanbeveling voor een nieuwe periode is in korte, extra raadsvergadering bekendgemaakt.
Voor de procedure geldt dat een burgemeester altijd bij Koninklijk besluit wordt benoemd. Als alles volgens plan verloopt kan Gebben met de raadsvergadering van 23 februari volgend jaar officieel weer worden geïnstalleerd.
Jeroen Gebben is al sinds 2017 burgemeester van Tytsjerksteradiel. Hij volgde toen Wilma Mansveld op. Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Barendrecht. Gebben is geboren in Groningen en opgegroeid in Buitenpost.
Verslaggever Auke Wietze Bosma met burgemeester Jeroen Gebben
Gebben zegt blij en trots op de voordracht te zijn. "Dat doet iets met het vertrouwen", geeft de burgemeester aan. Volgens hem is Tytsjerksteradiel de mooiste gemeente van Fryslân.
Hij is het meest tevreden met het coalitieakkoord en de inzet voor bestuurlijke vernieuwing. Het belangrijkste werk vindt vaak achter de schermen plaats, geen dag is gelijk.
Maar ook moeilijke vraagstukken horen bij het werk, zegt Gebben. "Maar ik sport goed, ik heb nog nooit een nacht wakker gelegen."
De meeste winst valt volgens Gebben te behalen in de burgerparticipatie, in het contact met de gemeenschap. Gebben ziet de polarisatie ook in zijn gemeente, bijvoorbeeld als het om het stikstofvraagstuk gaat. De omgekeerde vlaggen zeggen wat over het denken over de politiek, geeft de burgemeester aan.