The Passion in Harlingen krijgt 'een Fries tintje', zegt de eindredacteur toe

Harlingen met het kruis van The Passion © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De keuze voor Harlingen is gemaakt vanwege de aanpakkersmentaliteit van de gemeente, zegt Reinder van Dijk van The Passion. De eindredacteur wil nog niet veel zeggen, maar wel dat de editie een 'Fries tintje' krijgt.
In de eerste plaats vond KRO-NCRV Harlingen een prachtig stadje aan de Waddenzee, geeft Van Dijk aan. "Maar het heeft ook te maken met het enthousiasme en het feit dat Friezen echt aanpakkers zijn. De gemeente Harlingen heeft het enthousiasme overgedragen aan Hilversum."

Harlingen in de race

Hoe de procedure precies verloopt, wil Van Dijk niet zeggen. Dat houdt de omroep geheim. "Meestal is het wel zo dat meerdere steden in de race zijn. En we merkten dat we met Harlingen snel konden schakelen. Dus ik ben blij dat we daar naartoe gaan", zegt hij. "Het viel op z'n plek."
Bovendien was Noord-Nederland er volgens hem ook weer aan toe. "Ik ben zelf ook een noorderling. En afgelopen jaren zaten we in het oosten en zuiden, dus ik dacht: het is weer eens tijd."
Reinder van Dijk © Reinder van Dijk
Van Dijk was ook betrokken bij de editie van 2017 op het Zaailand in Leeuwarden. "Wij werden in Leeuwarden heel gastvrij ontvangen door de Friezen."
Het is weer voor het eerst in een paar jaar dat er weer publiek bij mag. "Dat is absoluut even wennen, maar ik ben er wel blij mee."

Verbinding in polariserende tijd

Het paasverhaal is een verhaal van hoop en verbinding, geeft Van Dijk aan. "We zitten in best moeilijke en gepolariseerde tijden. Ik denk dat mensen dan juist wel behoefte hebben aan een verbindend verhaal. Je kunt dat nog mooier laten zien met een vol plein. Dus ik hoop echt dat er veel mensen naar Harlingen komen."

De cast

Er zijn al een paar namen bekend van de cast, zegt Van Dijk. "Maar ga ik nu nog niets over zeggen, we zijn druk bezig om de juiste mensen voor de rollen te vinden. Maar we komen vanuit Harlingen, dus er zal zeker een Fries tintje aan zitten."