Woningcorporaties helpen sociale huurwoningen in Drachten te verduurzamen

Sije Veenstra brengt radiatorfolie aan © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Sociale huurwoningen met energielabel D, E, F en G krijgen gratis verduurzamingsmaterialen. Woningcorporaties Accolade en WoonFriesland willen zo mensen de winter doorhelpen.
Het zijn bespaarmaatregelen zoals radiatorfolie, een waterbesparende douchekop en tochtstrips. "Dat levert al snel een paar tientjes per jaar aan besparing op", zegt Sije Veenstra. Hij brengt het materiaal in de huizen aan: "Om het zelf te kopen, moet je er al snel zo'n 80 á 100 euro voor betalen."
Woningcorporaties helpen sociale huurwoningen in Drachten te verduurzamen
Het project gaat van start in de Drachtster wijk De Wiken. Er zijn zo'n 180 woningen die een laag energielabel hebben. "Het is mooi om hier te beginnen", zegt Nienke Woldman van Accolade. "Met WoonFriesland en de gemeente Smallingerland kunnen we optrekken. Dat geeft kracht aan deze actie. We doen dit nu drie dagen en alles wat we hier leren, kunnen we weer toepassen in andere gemeenten."
"De komende maanden willen we alle 600 woningen in ons beheer aanpakken. Wij weten van deze pilot al dat de producten niet leverbaar zijn. Zo komen we nu al tochtstrips tekort. Gelukkig kunnen we wat delen met WoonFriesland. Dat moeten we bij andere gemeenten dus op tijd bestellen."
De gemeente Smallingerland stelt op haar beurt een energiecoach beschikbaar. "Wij geven mensen advies over het energiegebruik thuis", zegt energiecoach Flip Haagsma. Hij merkt dat mensen van deze doelgroep niet snel aankloppen voor tips: "Daar lijkt een beetje een barrière te liggen. Misschien omdat mensen niet weten dat het gratis is. Daarom sluiten we nu ook aan, wij hopen nu met mensen in gesprek te gaan om met hun de energie te beheren. Zo kunnen we besparende maatregelen nemen."
Voor de lange termijn zijn deze maatregelen niet genoeg, zegt Woldman: "Uiteindelijk willen we alle woningen naar energielabel B, A, of misschien nog wel hoger krijgen. Maar dat kan niet op deze korte termijn. Door deze materialen aan te bieden, kunnen wij onze huurders helpen om zo goed mogelijk de winter door te komen."