Zangeres Denise Rivera: "Ik maak muziek om mensen blij te maken"

Denise Rivera heeft een nieuwe single uitgebracht. 'Silencio' is een bewerking van de hit 'Stil in mij', maar dan met een swingende latinsound en blazers. De in Bolivia geboren zangeres vertelt in Noardewyn over haar bijzondere carrière.
"Zingen is mijn grootste passie", vertelt Denise Rivera (1969). "Met mijn producer Peter Krako had ik het idee om Nederlandse liedjes in een nieuw jasje te steken en hij maakte dit arrangement. Het origineel is een poprocknummer gezongen door een man. Hoe gaan we dit Spaans laten klinken, dacht ik. Ik ben blij verrast en ook Van Dik Hout, die het nummer schreef, was blij verrast. Ik ben er echt trots op."
Denise Rivera woont sinds 1998 in Leeuwarden. Eerder woonde ze in Bolivia, de Verenigde Staten en Spanje. "Ik ben op drie continenten opgegroeid. Dat maakt een mens flexibel. Ik voel me overal thuis." Ze groeide tweetalig op, met een Engelstalige vader en een Spaanstalige moeder.
"Mijn vader is Nederlander. Hij vertrok als jongeman vanuit Amsterdam naar Amerika en kwam daar in New York mijn Boliviaanse moeder tegen." Vlakbij de hoofdstad La Paz groeide Denise op. "We woonden net buiten de stad, in de bergen."

'Geadopteerde Friezin'

Terugblikkend op haar jeugd heeft ze geen vaste roots. "Dat heeft me juist als mens verrijkt. Ik ben dankbaar dat ik zoveel verschillende culturen, talen en mensen heb leren kennen." Ze noemt zichzelf nu een 'geadopteerde Friezin'.
In Madrid kwam ze haar man tegen, een Nederlander die daar werkte. Toen hij voor zijn werk naar Leeuwarden moest gaan, twijfelde ze geen moment en pakte ze direct haar koffers. "Ik had nog nooit van Leeuwarden gehoord, maar ik zei: we gaan gewoon. Ik hou van avontuur van uitdagingen. En nu kon ik eindelijk de taal leren die op mijn paspoort staat."
Ik had met het Spaanstalige iets anders te bieden en wilde mijn muziek delen met mensen. Fryslân was blij met mij en ik was blij met Fryslân.
Denise Rivera over haar muzikale ambities
Ze liet alles achter, ook haar zangcarrière. "Ik was achtergrondzangeres bij Enrique Iglesias. Toen ik hier kwam, wist niemand wie hij was. Ik moest echt vanaf nul beginnen." Middenin de winter kwam ze aan. "Mijn hemel, ik kon niet geloven dat het zo koud kon zijn. Ik heb veel vitamine D geslikt, haha. Het was even wennen, maar het had ook zijn charmes."
Het doorzettingsvermogen tekent haar karakter. In Madrid deed ze veel werk als voice-over. In Nederland belde ze met verschillende studio's om aan werk te komen. "Ik ben begonnen bij Radio Mercurius, dat was mijn eerste baantje." Als zangeres kwam ze meer en meer in de muziekwereld terecht. "Als artiest voelde ik me omarmd. Ik had met het Spaanstalige iets anders te bieden en wilde mijn muziek delen met mensen. Fryslân was blij met mij en ik was blij met Fryslân."

Beatrix aan het dansen

In 2008 kreeg ze zelfs koningin Beatrix aan het dansen met haar muziek op Koninginnedag in Makkum. "Ik had een jurk aan met de Friese vlag en mocht met mijn salsaband optreden. Van tevoren was me het protocol verteld dat ik niet te dichtbij het koninklijk gezelschap mocht komen, ik mocht ze niet aanraken en niet aanspreken. Maar in mijn enthousiasme heb ik alle regels gebroken. Dat was een magisch moment."
Daarmee haalde ze zelfs de voorpagina van landelijke kranten.
Naast het zingen van latin is ze ook bekend in de wereld van trance. Via via kreeg ze de naam van een dj met wie ze een track opnam, en zo leerde ze Ferry Corsten en anderen kennen. Onlangs kwam een nieuw nummer uit waar ze aan meewerkte.

Onder de douche

"Ik kreeg een berichtje op Facebook van Aly and Fila, een duo uit Egypte. Ze waren bezig met een nieuwe track, 'Hymn of hope'. Een nummer dat ze in coronatijd hadden geschreven om mensen hoop te geven. Ze vroegen of ik iets wilde zingen, maar dan zonder tekst, alleen maar geluiden. Nou, dat vond ik natuurlijk een uitdaging. Een keer stond ik onder de douche en begon wat te zingen. Dat klonk goed, ik heb het snel opgenomen en opgestuurd. Het nummer heeft al meer dan half miljoen streams op Spotify."
Als ik zie dat mensen blij zijn, springen of zingen en geraakt worden, dat is een magisch moment.
Denise Rivera over optreden
De meeste dj's nemen bij een optreden de ingezongen stem mee op een usb-stick, soms wordt er live gezongen. Rivera hoopt dat ze snel weer wordt uitgenodigd.
"Ik voel me levend op een podium. De wisselwerking met de energie van het publiek vind ik fijn. Je geeft heel veel energie maar je krijgt ook heel veel terug. Ik heb nooit drugs gebruikt, maar dat is mijn high. Als ik zie dat mensen blij zijn, springen of zingen en geraakt worden, dat is een magisch moment.
In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries elke week op maandag tot en met donderdag 1-op-1-gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube. Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerhande livemuziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn op zaterdagavonden op televisie te zien.
Naast het zingen is dansen ook een passie. "Dansen was mijn passie vanaf mijn derde jaar. Ik heb altijd gedanst en ik geef nu zumbales op verschillende sportscholen. Dat houdt me fit en sterk dat wil ik blijven doen." En daarnaast is ze ook nog zakenvrouw met een eigen bedrijf. Ze spreekt voice-overs in (onder andere de TomTom). "Dat inspreken doe ik nu voor klanten wereldwijd, vanuit mijn eigen studio thuis in Leeuwarden."

Altijd bezig

Het is duidelijk dat Denise Rivera niet goed kan stilzitten. "Ik ben niet te stoppen", lacht ze. "Ik ben altijd wel bezig met een nieuw project. Ik wil muziek maken om mensen blij te maken en ik wil creatief zijn met mijn stem met mijn lichaam. Blijf positief, dan komen de dingen op jouw pad. Die boodschap geef ik ook aan mijn twee zoons mee: geloof in jezelf en geef nooit op. Nee is voor mij het begin van een ja."

De lijst van Denise Rivera

Artiest Nummer
Denise Rivera Silencio/Stil in mij (bewerking van Van Dik Hout)
Mecano Hijo de la luna
The Beatles Let it be
Aly and Fila with Denise Rivera Hymn of hope
Denise Rivera Estrella fugaz (bewerking van 'In nije dei' fan De Kast)