LTO Noord en Wetterskip stappen uit Holwerd aan Zee, toch gaat project door

Een impressie van Holwerd aan Zee © Provinsje Fryslân
LTO Noord en Wetterskip Fryslân stappen uit het project Holwerd aan Zee. Beide partijen hebben te veel twijfels omtrent de betaalbaarheid en haalbaarheid van het project.
Het besluit van LTO Noord en het Wetterskip werd donderdagmiddag bekendgemaakt op het provinciehuis in Leeuwarden. Het afhaken van twee grote partijen heeft vooralsnog geen negatieve gevolgen voor het project, aangezien een meerderheid van de zogeheten stuurgroep een positief oordeel heeft gegeven over het project.
Het plan is om de zogenaamde 'natuurlijke variant' van Holwerd aan Zee te realiseren. Daarbij is het de bedoeling een doorgang in de zeedijk te creëren waarmee de verbinding tussen de Waddenzee en het achterland wordt hersteld. Naar verwachting zal dat economische voordelen voor het dorp Holwerd en de regio opleveren en tevens gunstige effecten hebben voor de natuur en dieren in de omgeving.
LTO Noord en Wetterskip stappen uit Holwerd aan Zee, toch gaat project door
Wetterskip Fryslân en LTO Noord zetten vraagtekens bij het plan. Hun grootste zorg betreft de doorgang in de zeedijk en de vraag wie in de toekomst de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het gebied op zich neemt. Alle betrokken partijen nemen op dit punt nog een afwachtende houding aan. Volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga, die voorzitter is van de stuurgroep, mag dat geen reden zijn om het project stop te zetten.
Het positieve advies betekent dat Provinciale Staten en de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân begin volgend jaar aan zet zijn en een besluit moeten nemen over Holwerd aan Zee.