The Passion volgend jaar in Harlingen: burgemeester wil stad op de kaart zetten

Ina Sjerps met het kruis van The Passion © Omroep Zilt, Lennard Jan Geerts
'The Passion' is volgend jaar in Harlingen. De KRO-NCRV heeft besloten het paasverhaal op 6 april, witte donderdag, vanuit Fryslân uit te zenden. Het is voor het eerst dat er weer publiek welkom is bij het grote evenement.
Het evenement trekt normaliter duizenden bezoekers. De cast die de hoofdrollen speelt wordt begin volgend jaar bekend gemaakt, geeft KRO-NCRV aan. Het is de 13e editie van het muzikale paasevenement. Het is de tweede keer dat The Passion in Fryslân is. In 2017 vormde het Zaailand in Leeuwarden het decor voor het evenement.
Voor de aankondiging was het bekende witte, lichtgevende kruis naar de Harlinger Dokkade gebracht. Dat kruis werd binnengehaald met Tallship De Atlantis.

Sjerps hoopt op promotie van Harlingen

Burgemeester Ina Sjerps uit Harlingen is erg blij met de komst van The Passion. "Harlingen is dé zeehavenstad van Fryslân", vindt ze. Sjerps wijst op de cultuurhistorische, monumentale binnenstad. "Een evenement als The Passion past wat ons betreft bij uitstek in een culturele stad aan zee."
Als burgemeester hoopt Sjerps dat het grote publiek kennismaakt met Harlingen, zodat de gemeente ook van het evenement kan profiteren.
Het Tallship met het kruis van The Passion © Omroep Zilt, Lennard Jan Geerts
Waar het evenement voor de omroep een kans is om aandacht te besteden aan het Paasverhaal met de lijdensweg van Christus, is het voor de gemeente een kans voor stadspromotie.
De productie van het evenement ligt volgend jaar in handen van Mediawater en KRO-NCRV, De Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds en gemeente Harlingen.

Bijbelverhaal

Voor The Passion wordt vaak een groot podium opgebouwd, waarbij spelers op locatie het Bijbelverhaal van Jezus vertellen en dat afwisselen met zang. De dialogen tussen de personages komen uit de 'Bijbel in Gewone Taal' en de muziek bestaat vaak uit bestaande, Nederlandstalige nummers.
The Passion komt volgend jaar naar Harlingen, Burgemeester wil stad op de kaart zetten
In de uitzending loopt ook een grote processie van mensen met een groot wit, verlicht kruis naar het podium toe.

'Paasverhaal nog steeds actueel'

Het programma wordt uit de christelijke traditie van KRO-NCRV gemaakt. Directievoorzitter Peter Kuipers geeft aan dat het paasverhaal nog steeds actueel is, ook al is het bijna tweeduizend jaar oud. "Het brengt mensen met elkaar in verbinding", zegt hij.
"Nu het paasverhaal dit jaar met publiek mogelijk is willen we mensen uit heel Nederland weer samenbrengen."
Het aantal bezoekers in Leeuwarden werd in 2017 op 20.000 geschat. Daarvan stonden 12.000 op het Zaailand, en op het Oldehoofsterkerkhof was het op een groot scherm te volgen.

In 2017 al in Leeuwarden

Het evenement kostte in 2017 zo'n 200.000 euro. Gemeente Leeuwarden en de provincie betaalden daarvan elk een ton. Naast gemeente en provincie werkten een kleine 30 kerken en zo'n 700 vrijwilligers mee aan de organisatie. The Passion paste toen ook in de aanloop naar de evenementen voor Culturele Hoofdstad 2018.
Het kruis werd in Leeuwarden door een twintigtal dragers van het Cambuurstadion naar het Zaailand gebracht. Ruim 750 mensen liepen in de processie mee.
In Leeuwarden waren allerhande verkeersmaatregelen getroffen. De gemeente legde betonblokken neer, haalde fietsen weg en maakte sommige straten eenrichtingsverkeer. Ook liepen er beveiligers mee met de processie. De route bleef lang geheim om de veiligheid te garanderen.
Elske DeWall zong als Maria ook in het Fries © ANP
Op muzikaal vlak kreeg The Passion een Fries tintje: 'In Nije Dei' en 'Wêr bisto' stonden op het repertoire. De organisatie was onder de indruk van hoe Elske DeWall de rol van Maria speelde.
Regisseur David Grifhorst zei destijds dat Leeuwarden een 'te gekke' stad was om te filmen. De keuze voor Leeuwarden werd gemaakt vanwege de oude binnenstad.
In 2017 keken 3,1 miljoen mensen naar het evenement via de televisie. Jezus werd toen door Dwight Dissels gespeeld, Elske DeWall was Maria. Petrus werd gespeeld door Omri Tindal, Judas door Roel van Velzen, Pontius Pilatus door Johnny Kraaijkamp jr. en Remco Veldhuis was de verteller.

Wisselende locaties

The Passion bestaat in Nederland sinds 2011. De eerste editie werd opgezet door de EO en RKK, naar voorbeeld van een Passion die door de BBC werd uitgezonden.
De eerste editie te Gouda in 2011 © ANP
Het evenement wordt ieder jaar in een andere Nederlandse stad georganiseerd. De locatie wordt gekozen op basis van bekendheid bij het grote publiek, de ruimte voor een podium, de opnamemogelijkheden, de bereidheid van een gemeente om financieel en praktisch mee te werken en de spreiding door de jaren heen.
De hoogste kijkcijfers behaalde The Passion in 2015, toen ruim 3,6 miljoen mensen naar het evenement in Enschede keken. De editie van vorig jaar in Doetinchem haalde 2,2 miljoen kijkers. De laatste editie kostte ruim 300.000 euro.

Coronacrisis

In 2020 ging de live-editie van The Passion niet door vanwege de coronacrisis. Toen werd een uitzending met hoogtepunten van eerdere edities uitgezonden. Vorig jaar was The Passion in Roermond, die het eigenlijk in 2020 al zou hebben. Maar daar was nog geen publiek bij welkom, evenals bij de editie van dit jaar in Doetinchem.