Rixt van der Horst is A-status kwijt; met kerstmarkt hoopt ze geld binnen te krijgen

Rixt van der Horst met een bronzen medaille op de Spelen in Tokyo © ANP
Het zijn moeilijke tijden voor paralympisch amazone Rixt van der Horst uit Grou. Ze heeft zich dit jaar niet gekwalificeerd voor het WK en daarom raakte ze in oktober haar A-status bij het NOC*NSF kwijt. Daarmee is de regerend wereldkampioen ook haar inkomsten kwijt.
"Ik kon pas in april met mijn nieuwe paard beginnen met trainen en wedstrijden en kon daarom niet gauw genoeg op niveau komen", vertelt Rixt van der Horst. In het zoeken van een nieuw paard gaat veel tijd zitten.
Naast haar inkomen is ze ook haar auto kwijt. Ze voelde al wel wat aankomen. "Maar het geeft wel veel stress en onzekerheid. Het is altijd lastig om ieder jaar weer alles rond te krijgen, dat houdt mij ook wel bezig naast de sport."

EK

Volgend jaar kan ze weer in de benoeming komen voor een kwalificatie. "Als dat lukt voor het EK is de kans groot dat ik de A-status terugkrijg."
Dat EK is begin september, tot die tijd wil ze alles zoveel mogelijk door laten gaan. Maar daarbij heeft ze steun nodig. "Mijn moeder is bezig om een kerstmarkt te organiseren, dat hebben mijn ouders vorig jaar ook gedaan. Dat was toen voor de Spelen in Tokyo en dat was zo'n succes dat we het nu weer doen."
De kerstmarkt is bij de ouders van Van der Horst in Grou in de eerste twee weekenden van december. "Er zijn al veel mensen bezig om mooie dingen te maken. Ik ben er heel dankbaar voor. We hopen dat het een groot succes wordt."
Rixt van der Horst
Van der Horst wil graag weer meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Daar heeft ze 50.000 euro voor nodig. Een aantal vaste sponsors blijft bij haar.