Recensie Winsumer Mearke: een bonte show vol bijzondere mensen

Henk te Biesebeek beschouwt De Grutte Showman © Omrop Fryslân
Het Winsumer Mearke heeft al jaren succes met oude sprookjes in een modern jasje. Nog nooit eerder speelde de voorstelling echter zo sterk in op een actueel thema zoals dit jaar: iedereen heeft recht op zijn eigen aard en identiteit. Een bonte show met een podium vol bijzondere mensen is het gevolg.
Ronald van der Veer bewerkte dit keer de tekst van de musicalfilm The Greatest Showman, gebaseerd op het leven van P. T. Barnum. Deze Amerikaanse visionair begon zijn carrière ooit met een soort van rariteitenshow in het theater.

Circus

Na een allesvernietigende brand, aangestoken omdat zijn shows in strijd met de burgerlijke normen en waarden zouden zijn, organiseerde Barnum zijn voorstellingen voortaan in een tent. En werd later wereldberoemd met zijn Barnum & Bailey-circus.
Jan de Haan, Aly Zijlstra en Tara de Puijselaar als de familie Van Barnum © Corina Blok
Wat een heerlijke voorstelling hebben Van der Veer en de beide regisseurs Rianne Hoogeveen en Sjoerd Blom van De Grutte Showman gemaakt! En wat een grote verscheidenheid aan mensen met al hun (eigen)aardigheden wordt er op het podium samengebracht. Mensen met vetzucht, genderproblematiek, schizofrenie, het syndroom van Gilles de la Tourette en zelfs een vrouw met baardgroei, het komt allemaal voorbij.
Een vrouw met een baard, van kermisattractie naar theaterster © Corina Blok
Dat verhaal wordt met veel humor gebracht, zodat de inhoud licht kan blijven. Maar de boodschap is duidelijk: "Hier zijn geen freaks, alleen maar bijzondere mensen."

Spontaan

Mooi om dan te zien hoe het jonge publiek - ik was bij een schoolvoorstelling met kinderen tussen de acht en elf jaar oud - op de voorstelling reageert. Het vermoeden dat dit onderwerp meer zou aanslaan bij een wat ouder publiek was op niets gebaseerd. Met alle personages werd even spontaan meegeleefd. Niemand op het podium werd uitgelachen.
Mearke Winsum: geen freaks maar bijzondere mensen © Corina Blok
Dat verdient natuurlijk een compliment aan alle spelers. Dan valt ook op dat je steeds meer gezichten op het podium herkent uit andere theaterproducties in Fryslân. Vooral jong talent dat als gastspeler tussen de verschillende producties lijkt te rouleren. En waarom niet? Het tilt ook deze voorstelling naar een net wat hoger niveau. Een positieve ontwikkeling in het Friese theaterlandschap.
Mayte en Siebo: voorbeeld van jong talent op verschillende Friese podia © Corina Blok
Dat geldt helaas niet voor alle zangpartijen. Niet iedereen zingt als een nachtegaal. Hoofdrolspeler Jan de Haan, die verder heel mooi Fin van Barnum op de planken zet, moest vooral in de lagere regionen op zoek naar zijn eigen stem.
En dan is het echt een misverstand van de regie om dit euvel door luide muziek van orkestbanden te willen maskeren. Dat werkt niet. En ach, ook in het toneelspel vielen zo nu en dan net wat te lange momenten van stilte en weifeling.

Extra voorstelling

Afijn, in weer een prima decor staat de voorstelling verder als een huis. Een uitverkocht huis. Mooi dat daarom besloten is tot een extra voorstelling op zondag 27 november.