ROC Friese Poort-leerlingen krijgen les in de praktijk op bouwplaats Cambuurstadion

Leerlingen op de locatie van het nieuwe Cambuurstadion © Omrop Fryslân
De leerlingen van de bouwopleiding van ROC Friese Poort krijgen les op de bouwplaats van het nieuwe Cambuurstadion. De school wil praktijk en theorie bijeen brengen en zet daarom een pop-up klaslokaal op de bouwplaats neer.
Het nieuwe Cambuurstadion komt aan het Fryslânplein bij het WTC. Daar wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van het stadion.
Op de hoek van de bouwplaats staat een rode container. "Dat is het klaslokaal", zegt docent Jan Piet de Jager van ROC Friese Poort. Hij staat met zo'n 15 leerlingen voor de ingang van de container.
Leerlingen op de bouwplaats van het Cambuurstadion © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De Jager heeft een landmeter en bouwlaser in z'n handen en laat die aan de klas zien. Achter hem komen de kranen langs die op de bouwplaats aan het Cambuurstadion bezig zijn. "Nu zie je meteen dat de leerlingen meer van de praktijk meekrijgen", zegt De Jager.

Meteen in de praktijk

"Ik leg nu dingen uit over de fundering of hoe ze wat moeten meten en achter me wordt zoiets in de praktijk gedaan. De lessen draaien dus ook meer om grote projecten zoals het stadion. Waar moeten we op letten bij het bouwen van een tribune als er 3.000 man op moeten? Zo wordt het veel visueler. Ze hebben zojuist in de container uitleg gekregen over grondsoorten en kunnen nu buiten kijken. "
ROC Friese Poort heeft een pop-Up lokaal bij het Cambuurstadion
Na de introductie over de landmeter moeten de leerlingen zelf aan de slag met de apparatuur. "Ik ben hier blij mee", zegt Finn Nieuwenhout.
Hij is met de landmeter bezig en loopt naar de andere kant van de bouwplaats. "Normaal hebben we dan theorieles achter een computer, maar daar heb ik niet zoveel mee. Je wilt lekker met je handen bezig zijn en een boek lezen is niets voor mij. We krijgen daar de ruimte voor."
Finn houdt aan de andere kant van de bouwplaats op met lopen en wuift naar zijn klasgenoot Ids Reitsma. Die meet hoeveel meter hij en Finn uit elkaar staan.

Groot project in handen

"Ik vind het ook mooi om te zien hoeveel werk er bij zo'n groot project als de bouw van een stadion komt kijken", zegt Ids. " Normaal zitten we bij de bouw van een woonwijk, maar nu bij een groot stadion. Dat is uniek."
ROC De Friese Poort geeft les op de bouwplaats © Omrop Fryslân
"We hopen dat de leerlingen nu ook meer van de theorie meekrijgen", zegt De Jager. "Het zijn leerlingen die niet veel met theorie hebben. Daarom kiezen ze ook voor een opleiding die vooral in de praktijk is."
Toch hoort ook theorie er gewoon bij. "Maar als wij dat op deze manier interessant kunnen maken voor de leerlingen, hebben wij er allemaal wat aan. Ik leg in het lokaal wat uit over de grond en buiten rijdt de kraan het terrein op. Het komt dicht bij elkaar."