'Teelt hennep, lisdodden of riet voor de bouwsector neemt grote vlucht'

Lisdodde © ANP
De teelt van lisdodden en hennep, maar ook riet of olifantsgras voor toepassingen in de bouw kan de komende jaren weleens een grote vlucht nemen. Dat verwachten veel betrokkenen, zoals bouwbedrijf Dijkstra Draisma, duurzaamheidsbedrijf Greeninclusive en vertegenwoordigers van gemeenten.
Dat bleek op een bijeenkomst in het Biocentrum in Oosterwolde waar de boerenteelt voor de bouw centraal stond.

Vergoeding

Over het verdienmodel bestaan nog wel vragen, maar daar wordt hard aan gewerkt. De diverse gewassen leggen veel CO2 vast. Als daar een prima vergoeding tegenover staat, kan dat de teelt aantrekkelijk maken voor de boer.
Boer kin ek tele foar de bou
Volgens Loraine Westernering van Greeninclusive is het bijvoorbeeld van groot belang dat de teelt van vezelhennep volgend jaar wordt opgenomen in het GLB, het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de overheid. "Dat maakt het financieel ook interessant voor de agrarische sector."

Hennep

Greeninclusive produceert hennep op 200 hectare land en hoopt de komende jaren door te groeien naar 600 hectare. Ook zijn er nog steeds gesprekken gaande met de overheid over de bouw van een hennepverwerkende fabriek in Fryslân.

Lisdodde als isolatie

Bouwbedrijf Dijkstra Draisma streeft naar honderd hectare land voor de teelt van lisdodde. Daarmee kan het bedrijf de huizen die geproduceerd worden in de fabriek in Dokkum volledig van isolatie voorzien. Coen Verboom denkt dat dat oppervlakte in de komende jaren haalbaar is.
Jan Hania, boer in Westergeest, doet mee aan een experiment met de teelt van lisdodden op zijn land in het veenweidegebied. "Als je dichtbij een natuurgebied kunt zitten en je kunt of mag door regelgeving niet meer boeren, dan zal dit misschien een alternatief kunnen zijn."
Je hoeft er eigenlijk niks aan te doen. Het groeit vanzelf.
Boer Van der Plaats in Workum verbouwt hennep
Boer Jan Pieter van der Plaats uit Workum verbouwt dit jaar voor de tweede keer op rij hennep op zijn boerderij als wisselgewas. Hij is erg positief over het gewas zelf. "Je hoeft er eigenlijk niks aan te doen. Het groeit vanzelf."
Wel denkt hij dat de vergoeding nog iets omhoog moet om de teelt echt aantrekkelijk te maken. "Ik denk dat de prijs dan nog een keer over de kop moet", zegt hij.