Welcome to The Village wil ooit terug naar Leeuwarden: "Hier zijn we geboren"

Welcome to the Village in de Groene Ster in 2017 © ANP
Als het aan de organisatie ligt, keert het festival Welcome to The Village in de toekomst terug naar de Groene Ster. "Dat hopen we, maar de tijd zal het leren."
Het festival maakte dinsdag bekend de gemeente Leeuwarden na tien jaar te verlaten. Sinds 2013 werd het gehouden in natuurgebied de Groene Ster, maar dat werd steeds lastiger vanwege problemen met vergunningen. Daarom verhuisde het festival dit jaar al eenmalig naar de Leeuwarder binnenstad.
Maar de charme van het festival is deels de groene omgeving en dus zoekt de organisatie naar een nieuwe locatie. "Dat was een moeilijk besluit", erkent Eva van Netten. "We hadden gehoopt dat we konden terugkeren naar de Groene Ster. Maar omdat het bestemmingsplan nog niet rond is, is dat voor ons een te groot risico."
Eva van Netten © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het risico is namelijk dat er dan opnieuw een juridische streep door het festival gaat, net als de afgelopen jaren op het laatste moment gebeurde.

Moeilijke klus

De verhuizing vanuit Leeuwarden is daarom voor Welcome to The Village geen eenvoudig besluit. Het betekent ook dat ze weer nieuwe draaiboeken moeten maken, net zoals dat dit jaar al moest voor de editie in de binnenstad. "Je moet elke keer je festival opnieuw uitvinden. Dat is wel een leuke uitdaging, maar ook enorm moeilijk."
Wethouder Hein Kuiken baalt er ook van dat de gemeente de festivals kwijtraakt. Want naast Welcome to The Village gaat het ook om Promised Land en Psy-Fi. "We wisten al langere tijd dat het een heel moeilijke afweging zou worden voor de organisatoren", zegt hij. "Ik kan er ook alleen maar begrip voor hebben."
Er is nergens een locatie zoals de Groene Ster.
Wethouder Hein Kuiken
Net als Van Netten hoopt de wethouder dat de festivals in de toekomst terugkeren naar Leeuwarden. "We heten de festivals van harte welkom in Leeuwarden. De Groene Ster is daar een geschikte plaats voor, waar ze zich in alle pracht kunnen laten zien."
Hij wil de festivals graag faciliteren. "Er is nergens een locatie zoals de Groene Ster. Een andere locatie doet afbreuk aan hoe het festival zich de afgelopen jaren heeft gemanifesteerd."

"Kan nog lang duren"

Om ervoor te zorgen de vergunningen in de toekomst niet opnieuw wankelen, moet het bestemmingsplan voor de Groene Ster worden veranderd. "Zo'n bestemmingsplan kost ontzettend veel tijd. Komende winter begint de procedure, ik hoop dat de raad er voor de zomer van 2023 een besluit over neemt. Maar daarna is er ook weer een mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Het kan dus nog lang duren."
Hein Kuiken, wethouder in de gemeente Leeuwarden © Omrop Fryslân
2024 lijkt Kuiken daarom wel mogelijk, maar zekerheid kan hij niet geven. "Dat is ook afhankelijk van hoe snel de procedures verlopen. Als gemeente zijn we daar niet altijd autonoom in."

'Zoektocht gaat goed'

Van Netten ziet het wel zitten. "In Leeuwarden zijn we geboren, daar hebben we ook veel in geïnvesteerd. We willen ons hier in de toekomst ook ontwikkelen."
In de tussentijd gaat de zoektocht naar een tijdelijke nieuwe locatie door. "Het liefst een groene locatie, zodat we de bekende sfeer van Welcome to The Village weer kunnen creëren. De zoektocht gaat redelijk goed, we hopen binnenkort iets meer te kunnen vertellen."