Energiemeters en vuurschalen: kerstpakketten in het teken van energiebesparing

Monique Klaver en Dirkje Jansma © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Kerstpakketten staan dit jaar in het teken van energie besparen. Door de hoge rekeningen is iedereen volop bezig met zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dat merkt de kerstpakkettenbranche ook.
"Wij zien dat veel bedrijven het personeel willen helpen, zegt Dirkje Jansma van een kerstpakkettenbedrijf in Sneek", terwijl ze achter een lopende band staat. Voor haar ligt een tiental goudkleurige dozen die zij aan het inpakken is.
Ze legt een vuurschaal en een energiemeter in een van de dozen. "Het is dit jaar voor het eerst dat het zo veel over energie besparen gaat", zegt Jansma. "Bedrijven kunnen het personeel helpen door bijvoorbeeld een warm deken bij het pakket te doen. Toch een beetje warm blijven in deze koude winter van hoge gasprijzen."
Energie besparen is het thema bij de kerstpakketten
"Het item dat we het meeste in de pakketten doen, is een energiemeter", zegt Monique Klaver, mede-eigenaar van het bedrijf. "Zo kunnen mensen in de gaten houden hoeveel energie ze verbruiken. Dit hadden we voorheen eigenlijk nooit in een pakket. Dat is nu anders."
Bij een ander bedrijf in Sneek merken ze ook dat er vraag is naar energiebesparende pakketten. "Het is vooral ook bijzonder dat de vraag gedurende het jaar veranderd is", zegt Aline Elgersma. "In augustus kregen we de gewone orders binnen, maar dat veranderde in oktober. De hoge energieprijs was volop in het nieuws en toen werden de energiebesparende artikelen populair. Je ziet dat bedrijven mee willen denken met hun personeel."
Aline Elgersma © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bij de bedrijven in Sneek worden dit jaar in totaal zo'n 100.000 pakketten gemaakt. Dat is net zoveel als vorig jaar. De inflatie is historisch hoog, maar bedrijven bezuinigen niet op de kerstpakketten. "Het kerstpakket is ook een beetje heilig binnen een bedrijf", zegt Elgersma. "Het is één van de laatste dingen waar je op wilt bezuinigen, want het blijft toch iets waar het personeel naar uitkijkt."