Fries tallship Noorderlicht dobbert onbestuurbaar op Atlantische Oceaan

Noorderlicht, straks de Reade Swan © Rob Oo (Flickr.com)
Het was even schrikken voor de crew en gasten aan boord van de Noorderlicht. Het schip van Friese rederij Swan Expeditions uit Akkrum was plotseling onbestuurbaar geworden. En dat terwijl het onderweg was op de Atlantische Oceaan.
Het schip, met aan boord een groep schoolkinderen, was onderweg naar de Cariben voor het Masterskip-programma. Onderweg op de Atlantische Oceaan was de as van de schroef verschoven en tegen het roer aangekomen. Daardoor was zowel sturen als op de motor varen niet meer mogelijk.
Het tallship dobberde daardoor onbestuurbaar op de oceaan. Een sleepboot heeft de Noorderlicht uiteindelijk naar de haven gebracht. Daar kon ze direct uit het water worden gehaald om te worden gerepareerd.

Lissabon

De leerlingen die aan boord waren, zijn opgevangen in een huis in Lissabon. Daar konden ze ook hun reguliere lessen volgen. Intussen is het tallship gerepareerd en zal het woensdag weer verder naar de Cariben.
De Noorderlicht is het tweede schip van Swan Expeditions, dat op dit moment ook met de Wylde Swan onderweg is op de Atlantische Oceaan. De schepen worden gebruikt voor een onderwijsprogramma voor leerlingen van Nederlandse middelbare scholen. Ze krijgen de mogelijkheid om het zeilen op een tallship onder de knie te krijgen en tegelijk regulier onderwijs te volgen.
De Noorderlicht is begin 2022 aangeschaft door Swan Expeditions, vanwege de grote belangstelling voor zulke reizen. Het schip wordt naast de onderwijsreizen ook gebruikt voor toeristische expedities naar de Noordpool.