Andries Noppert schrijft zijn eigen jongensboek: "Hij moest en zou slagen"

André Zeldenthuis met Andries Noppert © Priveefoto
"Het is prachtig. Helemaal als je weet wat voor tegenslag Andries heeft gehad. Dit is een jongensboek." Zo reageert vader Fokko Noppert op het debuut van zijn zoon in het Nederlands elftal.
Maandag stond Andries Noppert onder de lat voor het Nederlands elftal in het WK-duel tegen Senegal (0-2 overwinning). Het was zijn debuut in Oranje. Een jaar geleden had niemand dat gedacht, want Noppert had nogal wat tegenslag gehad in zijn carrière.

Eerst geen keeper

Noppert begon zijn voetbalcarrière bij SC Joure. Bouke van der Meulen was zijn eerste trainer. Noppert was toen nog geen keeper. "Ik vind het heel belangrijk dat iedereen weet wat het keepersvak inhoudt", legt Van der Meulen uit. Daarom keepten alle spelers bij ons een helft. Andries was in die tijd een echte verdediger."
Van der Meulen omschrijft Noppert als 'bikkelhard'. "Je moest hem twee keer voorbij. Hij is een echte winnaar", zegt de trainer. Van der Meulen prijst de manier waarop Noppert met tegenslag omging. "Als het bij trainingspartijtjes bijvoorbeeld 4-3 was, gooide ik de 'gouden bal' erin, die telde dan voor tien punten. Als ze die dan tegen kregen, dan hadden sommigen de tranen in de ogen, maar Andries leerde daarmee om te gaan."
"Technisch waren er een aantal beter, maar hij had doorzettingsvermogen en mocht graag leren", vertelt Van der Meulen. "Wij werden dat jaar kampioen. Ze gingen voor elkaar door het vuur, Andries voorop."
Andries Noppert (helemaal linksonder) in het shirt van SC Joure © Priveefoto
Toen Noppert naar de E'tjes ging, moest hij selectiewedstrijden spelen, maar er waren te weinig keepers. "Toen hebben ze tegen Andries gezegd: ga jij maar op de goal", zegt vader Fokko Noppert. "Daar was ik in eerste instantie niet voor, maar hij was hartstikke fanatiek. De dag voor de wedstrijden sliep hij in het keepersshirt van SC Joure."

Het profvoetbal in

In 2005 kwam Noppert in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Die doorliep hij helemaal, waarna hij in het seizoen 2013/2014 vierde doelman was bij het eerste elftal achter Kristoffer Nordfeldt, Brian Vandenbussche en Chiel Kramer.
Bij Heerenveen kon Noppert de concurrentiestrijd niet winnen. Hij trok naar NAC Breda, daar was dorpsgenoot Jelle ten Rouwelaar de eerste doelman. Op 23 april debuteerde Noppert in het betaalde voetbal (1-1 tegen Almere City FC). Toen Ten Rouwelaar aan het eind van dat seizoen stopte, leek Noppert eerste doelman te worden in Breda, maar na drie wedstrijden belandde hij op de bank.
"Het is er nu wel wat uit, maar Andries was altijd wel een beetje een feestnummer", zegt Fokko. "Daar heeft hij met Joeri de Kamps wel een echte voetbalmaat aan overgehouden."
Het woord 'stoppen' kwam in zijn woordenboek niet voor. Hij moest en zou slagen.
Vader Fokko Noppert over het karakter van zoon Andries
Noppert probeerde het daarna in Italië bij Foggia, dat uitkwam op het tweede niveau. Daar speelde hij maar acht wedstrijden en zijn net aangeschafte Audi A6 werd ook nog gestolen. Bij FC Dordrecht leek het eindelijk de goede kant op te gaan met de carrière van de Jouster, maar na twee wedstrijden raakte Noppert zwaar geblesseerd.
"Er werd wel eens tegen Andries gezegd: misschien moet je eens wat anders doen, maar het woord 'stoppen' kwam in zijn woordenboek niet voor. Hij moest en zou slagen", zegt Fokko Noppert.
Andries Noppert luisterde niet naar het advies. "Als hij een bepaald doel voor ogen heeft, dan gaat hij er 200 procent voor. Dat wordt alleen maar versterkt door tegenslagen", zegt André Zeldenthuis, de neef van Andries Noppert.
Zeldenthuis is jaren keeper geweest bij het eerste elftal van SC Joure. Bovendien heeft hij een tijdje bij Harkemase Boys onder de lat gestaan. Hij weet dus waar hij het over heeft.

Noppert pakt zijn kans

Noppert belandde in het seizoen 2020/2021 bij Go Ahead Eagles. Daar was hij in eerste instantie tweede keeper. Van trainer Kees van Wonderen kreeg hij op 18 januari 2022 de kans om zich te laten zien in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen. Noppert keepte een fantastische wedstrijd en stond zijn basisplaats nooit meer af.
"Je moet wel de kans krijgen en dat is ook wat hij gisteren in het interview met de NOS bedoelde", zegt Zeldenthuis. Tegen de NOS zei Andries Noppert: "We zitten in Nederland altijd te zeiken dat we geen goede Nederlandse keepers hebben. Maar je moet jonge keepers ook de kans geven."
Toen Noppert de kans kreeg, heeft hij hem met beide handen aangepakt. Na een goed halfjaar bij Go Ahead Eagles kwam Noppert terug bij sc Heerenveen. Ook daar doet hij het heel goed: in veertien wedstrijden kreeg hij maar dertien tegendoelpunten. Alleen FC Twente heeft minder treffers geïncasseerd.
Andries Noppert in het shirt van sc Heerenveen © ANP
Bondscoach Louis van Gaal zag de goede prestaties van Noppert ook en nam hem op in zijn WK-selectie.

Chocoladevoetbalschoen

Na al die tegenslagen leek zoiets onmogelijk. Toch had neef Zeldenthuis er wel rekening mee gehouden. "Ik had eerder al eens tegen hem gezegd: 'Als je deze lijn doortrekt, dan moet je niet gek opkijken dat je het Nederlands elftal haalt' Toen zei hij: 'Als dat zo is, eet ik mijn schoenen op. Dus nu heb ik hem maar een chocoladevoetbalschoen opgestuurd."
"Het blijft bijzonder dat hij het heeft gered", zegt Van der Meulen. "Zijn 'wilskracht' heeft hem gered. Er waren genoeg mensen die zeiden dat hij maar beter kon stoppen."
Ik had kippenvel toen ik het hoorde. Afgelopen jaar zat hij nog bij Go Ahead Eagles en een tijdje later staat hij op het WK, geweldig!
Neef André Zeldenthuis over het moment waarop hij hoorde dat Noppert in de basis stond.
Maandag kreeg Noppert zelfs een basisplaats in het duel met Senegal. Het was zijn debuut voor Oranje, nota bene op het WK. Een paar dagen eerder had Noppert zijn familie al laten weten dat het er voor hem goed uit zag.
"Ik dacht dat Van Gaal wel voor ervaring zou kiezen, maar mijn vrouw heeft altijd al gezegd: Andries staat vast onder de lat", zegt heit Noppert.
"Ik had kippenvel toen ik het hoorde", zegt Zeldenthuis. "Afgelopen jaar zat hij nog bij Go Ahead Eagles en een tijdje later staat hij op het WK, geweldig!"

Een goede wedstrijd

Zeldenthuis zat vol spanning voor de televisie. Hij zag dat Noppert een goede wedstrijd speelde en de 'nul' hield.
De neef heeft, als oud-keeper, een klik met Noppert. "We kunnen sparren over bepaalde zaken. Als iemand een bal doorlaat, dan kunnen mensen mopperen, maar ik kan er dan ook wel anders naar kijken." Zeldenthuis vond dat Noppert het prima deed. "Die bal die recht op hem afkwam bijvoorbeeld, die verwerkt hij netjes naar de buitenkant zodat er geen rebound komt."
Ook keepersspecialist Harm Zeinstra vond dat Noppert goed keepte. "Hij straalde rust en zelfvertrouwen uit. Dat vond ik erg knap van hem. Het leek er wat op dat zijn medespelers hem niet wilden belasten met terugspeelballen. In de laatste tien minuten veranderde dat. Toen had hij veel meer balcontacten en daar kwam de 2-0 ook uit."
Andries Noppert in het shirt van het Nederlands elftal © Orange Pictures
Na het eerste succesvolle WK-optreden overheerst trots bij zijn eerste voetbaltrainer. "Andries was eerder al letterlijk een grote, maar ik had niet verwacht dat hij zo'n grote speler zou worden. Maar wat is het mooi dat hij het heeft gehaald. Ik ben zo trots op die jongen."
Dat is zijn familie ook, al reageert vader Fokko nuchter: "We genieten er ook van. Wij zijn hartstikke trots. In het begin dachten we weleens: oeh, als dit maar goed gaat. Maar die lijn gaat omhoog en daar wen je ook weer aan. Nu hebben we niet meer dan gezonde spanning."
Fokko Noppert en zijn vrouw gaan donderdag naar Qatar om daar de volgende wedstrijd te kijken. "Dat wordt een hele ervaring."