Festival Welcome to The Village geeft strijd op en verlaat Leeuwarden

Het festival Welcome to The Village, toen dat nog in de Groene Ster werd gehouden © ANP
Het festival Welcome to The Village verhuist uit Leeuwarden. Dat meldt de organisatie op haar eigen website. Na overleg met de gemeente is er geen geschikte locatie gevonden voor volgend jaar.
Welcome to The Village werd sinds 2013 gehouden in het natuurgebied de Groene Ster, aan de oostkant van Leeuwarden. De laatste jaren waren er steeds vaker problemen met de vergunningen. De stichting Groene Ster Duurzaam verzet zich tegen de festivals in dat gebied: zij vinden dat het botst met de natuurbelangen.
Dit jaar was het festival daarom voor het eerst in de Leeuwarder binnenstad, maar dat vindt de organisatie "geen duurzame oplossing" voor de toekomst. Uit een overleg met de gemeente Leeuwarden kwam naar voren dat alleen de Groene Ster geschikt zou zijn voor het festival.

Niet verantwoord

Dat vindt de organisatie zelf geen goed idee, met het oog op de vergunningsproblematiek van de afgelopen jaren. Zolang er geen bestemmingsplan ligt, is dat niet verantwoord.
Twee andere festivals die normaal in de Groene Ster worden gehouden, Promised Land en Psy-Fi, denken er net zo over. Dat betekent dat er in 2023 helemaal geen festivals in dat natuurgebied zijn.
Momenteel zoekt Welcome to the Village naar een andere locatie om het festival in 2023 te organiseren. Dat wordt dus buiten de gemeente Leeuwarden. "Eén ding is zeker: wij gaan iets tofs maken, samen met jullie."