Musical De Tocht presenteert eerste hoofdrolspelers, en nu snel Fries leren

© Lucas Kemper
De musical De Tocht heeft de eerste namen van de hoofdrolspelers bekendgemaakt. Het stuk gaat over de Elfstedentocht. Wolter Weulink en Nandi van Beurden - grote namen in de Nederlandse musicalwereld - spelen onder andere hoofdrollen in De Tocht. Ook de Fries Thijs Meester doet mee.
De Tocht presenteert hoofdrolspelers
Na een aantal hobbels, zoals een verandering van locatie en een jaar uitstel, komt alles nu toch geleidelijk op gang. Op dit moment wordt aan de rand van Leeuwarden een speciaal theater gebouwd, met een 360 graden ijsvloer van 2.000 vierkante meter. Intussen wordt er hard gewerkt aan de voorstelling, die gaat over vijf jeugdvrienden die als kind afspreken om later de Elfstedentocht te rijden.

Nandi van Beurden

Wolter Weulink en Nandi van Beurden spelen twee van die vrienden. Van Beurden is bekend van 'The Sound of Music' en 'Dagboek van een Herdershond'. "Ik hoop dat we dat gevoel van saamhorigheid en kamaraadschap kunnen overbrengen op het publiek." Wel moet Van Beurden en Weulink het schaatsen én de Friese taal nog goed onder de knie krijgen.

Wolter Weulink

Voor Wolter Weulink is het schaatsen juist een van de redenen dat hij zo blij is met zijn rol. "Ik vind schaatsen gewoon heel leuk, en zingen en spelen." Weulink is bekend van onder andere 'Dolfje Weerwolfje', 'Het Verzet Kraakt' en van '14', het theaterspektakel over Johan Cruijff. "Ik kom uit Deventer. Daar hadden we een schaatsbaan waar we vaak waren. Mijn vader heeft me het goed geleerd." In januari gaat Weulink ter voorbereiding de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee schaatsen.

Thijs Meester

Thijs Meester speelt de rol van Jelmer die als Elfstedenveteraan nog één keer de tocht wil rijden. Meester is bekend van onder andere het Omrop Fryslân-kinderprogramma 'Kening Hert en Harry Hazze' en van verschillende theatervoorstellingen. Hij heeft ook een keer een Gouden Gurbe gewonnen. Meester kreeg de rol niet zomaar, want hij kon niet schaatsen. "Ik zakte toen wel wat door het ijs. Er werd gezegd: dat gaat niet lukken." Maar hij heeft wel auditie gedaan en men was zo onder de indruk dat hij de rol toch heeft gekregen. Meesters is nu wel heel druk met schaatslessen.
De Tocht gaat volgend jaar oktober in première.