'Afsluitdijk vaker open voor fietsers: Zo lang is geen enkele autoweg ooit afgesloten geweest'

Het fietspad is nog steeds afgesloten. © Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Fietsen of wandelen op de Afsluitdijk in deze tijden van grote renovatie moet vaker mogelijk zijn dan nu. Dat schrijven belangenorganisaties van fietsers en wandelaars in een brief aan de Tweede Kamer.
De Fietsersbond en het Fietsplatform, de wielersportbond NTFU en de bond van wandelaars Wandelnet hebben gezamenlijk de brief opgesteld. Het schrijven is gericht aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer.
Zo lang is geen enkele weg voor autoverkeer in Nederland ooit gesloten geweest vanwege werkzaamheden.
Esther van Garderen, Fietsersbond
De Afsluitdijk wordt al jaren grootscheeps gerenoveerd. Het pad voor fietsers en wandelaars is sinds 2019 dicht. Volgens directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond is dat te lang. "Zo lang is geen enkele weg voor autoverkeer in Nederland ooit gesloten geweest vanwege werkzaamheden."

In 2023 één dag open

Het pad mag volgend jaar zomer één dag open voor fietsers en wandelaars. Voor de overige dagen is er een fietsbus. Die is en blijft gratis, ook na het jaar 2023, zo melden de organisaties. Het is niet bekend hoe lang de inzet van de fietsbus zal duren, maar in ieder geval zou dat tot het jaar 2025 zijn.
In 2024 wordt het wel mogelijk om het 24 kilometer lange traject tussen de Lorenzsluis en de Stevinsluis te fietsen of te wandelen. Daarvoor komen er twee extra bushaltes aan de Waddenzeekant. Verder gaat de openstelling van de Afsluitdijk niet, zeer ten spijt van de organisaties.

Loopbruggen over de snelweg

De organisaties willen dat de openstelling voor fietser en wandelaars volgend jaar van één naar vier dagen gaat. Verder zouden er extra bushaltes moeten komen. In combinatie met twee nieuwe loopbruggen over de A7 hoeven fietsers en wandelaars dan niet meer delen met de bus af te leggen.