Uitbreiding kleine recreatie moet toeristen langer in Weststellingwerf houden

Wethouder Roelof Theun Hoen van Weststellingwerf © Omrop Fryslân
Het college van Weststellingwerf heeft de mogelijkheden voor kleinschalige recreatie verruimd. Kleine campings mogen nu het hele jaar open en het maximum aantal staanplaatsen is uitgebreid.
Tot nu toe mochten kleine kampeerterreinen alleen in het toeristische seizoen open, tussen 15 maart en 1 november. Maar Weststellingwerf maakt nu kamperen het hele jaar door mogelijk.
Het college wil daarmee een meer stabiele bedrijfstak voor elkaar krijgen. Het aangepaste beleid moet bestaande toeristische ondernemers meer mogelijkheden geven.
"Toeristen zijn voor heel Fryslân belangrijk, maar wij investeren in Weststellingwerf ook veel in het toerisme", legt wethouder Roelof Theun Hoen uit. "Onder andere bij Driewegsluis en in Noordwolde bij het Spokedamgebied. We zien dat toeristen hier graag verblijven, maar we willen graag dat ze wat langer blijven overnachten."
Een kleine camping in Steggerda © Minicamping Weideland
Het geeft de sector ook wat meer duidelijkheid voor investeringen en medewerkers. "Nu kan een ondernemer ook bijvoorbeeld een contract voor een jaar aan z'n personeel geven. Daardoor heeft hij meer zekerheid."

Meer standplaatsen

Verder is ook het maximum aantal staanplaatsen omhooggebracht van 25 naar 35 plaatsen. Zo kunnen campinghouders meer gasten ontvangen. Voor een verlenging van het seizoen en uitbreiding van staanplaatsen is nog wel een ruimtelijke onderbouwing nodig.

Bed & breakfast

Het college heeft ook een besluit genomen over het toestaan van bed & breakfasts in vrijstaande bijgebouwen. Daarvoor gelden nu speciale voorwaarden in het bestemmingsplan. "De randvoorwaarden waren niet beschreven, dus dat hebben we in deze kleine beleidsnotitie gedaan", zegt Hoen. Het was niet altijd duidelijk wat een B&B was.
Ook wil de gemeente geen risico op illegale bewoning lopen. Daarom heeft Weststellingwerf ook voorwaarden opgesteld voor het toestaan van B&B's.