Bouwbedrijf zocht bewijs voor predicaat, maar vond vooral herinneringen aan 'pake Lont'

Gerard Lont, Arjen Lont (met het zaagje van 'pake') en Jetze Lont © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Bouwbedrijf Lont uit St.-Annaparochie zal op 3 juli volgend jaar het 100-jarig jubileum vieren en wil daarom het predicaat Koninklijk aanvragen. Dat was een hele klus, want er moest wel bewijs op tafel komen.
Jetze Lont, de huidige directeur, vertelt dat het vinden van bewijs nog een hele zoektocht was. "We hebben op de zaak nog een kluis met belangrijke documenten. Ik dacht aanvankelijk: daar vis ik het wel uit, maar dat hield al op bij 1970. Toen zijn mijn vader en ik op pad gegaan."

De archieven in

Via het archief van het voormalige Het Bildt konden ze al wat verder worden geholpen, daar lag van alles over de familie en het bedrijf. "We konden het daar nog niet aantonen, maar we ontdekten wel dat er drie belangrijke aktes in Tresoar moesten liggen. Daar hebben we het koopcontract en de hypotheek uiteindelijk uit de archieven gevist. "
De oude aktes uit 1923 © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Eigenlijk was Jetze Lont helemaal niet van plan om Hofleverancier te worden. Maar commissaris van de Koning Arno Brok haalde hem over. "Ik had een gesprek met de man. Ik zei dat we het maar niet zouden doen. Toen zei hij op zijn prachtige Fries dat het wel heel belangrijk zou zijn als wij het wél doen."

Overgehaald

Lont wilde er niet teveel mee pronken, maar zag de waarde uiteindelijk ook wel. "Wij doen het ook wat voor de geschiedenis van de omgeving, voor de familie en voor de mensen die er werken en gewerkt hebben."
De zoektocht naar de oprichtingspapieren van het bouwbedrijf was voor vader Arjen Lont al heel waardevol. Er kwamen allerlei herinneringen aan zijn grootvader Arjen Lont (1892-1971) boven, de eerste generatie van het bedrijf.
De eerdere generaties: Arjen Lont, Dirk Lont en Arjen Lont © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Grootvader Arjen werd al op 16-jarige leeftijd wees. Hij leerde het timmeren intern bij een bedrijf in Westhoek en na het overlijden van zijn baas Marten Smidt kon Lont het bedrijf de zaak voortzetten. Op 2 juli 1923 nam hij het bedrijf over: dat werd de begindatum van bouwbedrijf Lont.

'Pake Lont'

Het bouwbedrijf bewaart nog een 'klain' zaagje van opa. Volgens zijn kleinzoon was hij daar erg zuinig op. Hij was sowieso zuinig: als er een spijker viel, pakte opa het nog van de grond. Generaties van de familie Lont hebben nog met het zaagje gewerkt.
Het bedrijf bewaart nog allerlei oud gereedschap: van beitels tot waterpassen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
"Mijn opa heeft meerdere crisissen meegemaakt, en toch doorgezet", zegt Arjen Lont. Hij is trots op diens doorzettingsvermogen. "Daar zijn wij Bilkerts voor, en wij gaan er met zijn allen voor. Dat vind ik erg indrukwekkend."
Ik dacht: o opa, wat mooi. Dat je dat als jongen toen al hebt gedaan.
Arjen Lont over zijn grootvader Arjen Lont
In Tresoar vond Lont op de laatste pagina van de documenten de handtekening van zijn opa terug. De tranen sprongen hem spontaan in de ogen. " Ik dacht: o opa, wat mooi. Dat je dat als jongen toen al hebt gedaan en het risico aandurfde om het in die tijd over te nemen."
Jetze en Arjen Lont