100 lantaarnpalen minder: Heerenveen wordt donkerder

Tusken Aldskoat en Hoarnstersweach wurde 100 lantearnepeallen útskeakele en fuort helle © Omrop Fryslân
Het wordt wat donkerder in de gemeente Heerenveen. Tussen Oudeschoot en Hoornsterzwaag worden 100 lantaarnpalen uitgeschakeld en weggehaald.
Het werk vindt plaats aan de Schoterlandseweg, over een lengte van 15 kilometer. De aanpak geeft meer ruimte voor duisternis in het gebied en is onderdeel van de campagne 'In het donker zie je meer'. Dat is goed voor de natuur, maar het bespaart de gemeente ook zo'n 7000 euro per jaar aan energiekosten.
"Wij koesteren het donker", zegt Jan de Jong van de gemeente Heerenveen. Hij is verantwoordelijk voor de openbare verlichting en verkeer in de gemeente. "Aan deze weg staat gigantisch veel verlichting wat eigenlijk niet nodig is. Bovendien is het niet goed voor de natuur."
Het wordt donkerder in de gemeente Heerenveen: 100 lantaarnpalen minder
Heerenveen kan de verlichting niet zomaar weghalen, daar is eerst onderzoek naar gedaan in samenwerking met provincie Fryslân. De omwonenden zijn afgelopen zomer geïnformeerd over de plannen.
Sommigen moeten nog even wennen aan het idee dat er straks geen licht meer voor hun huis is. "De laatste jaren hebben we heel veel onderzoek gedaan hoe we meer duisternis kunnen creëren. Daaruit hebben we opgemaakt dat donker heel goed mogelijk is, maar mensen moeten er wel aan wennen. Je wil niet dat er een lantaarnpaal voor je huis wordt weggehaald", legt De Jong uit.

Gewend aan licht

Mensen vinden dat soms vervelend, omdat ze het licht voor hun huis gewend zijn. "Maar als de paal eenmaal weg is en we zouden 'm over twee jaar terugplaatsen, dan zou men zeggen van 'nee, dat willen we toch niet'", volgens De Jong.
Er blijven 75 lantaarnpalen staan. Met name op kruispunten en gevaarlijke punten blijft de verlichting staan. Die lantaarnpalen worden voorzien van energiezuinige ledlampjes.