Verhalenavond: "Het is een ramp, maar we zijn niet bang voor de dood"

Karin van der Burg © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Bijna iedereen heeft wel een moment waarop zij n of haar leven een grote draai heeft genomen. Dat is dit jaar het thema van de Verhalenavond, die komende vrijdag weer wordt gehouden. Karin van der Burg uit Stiens heeft ook een moment van ommekeer meegemaakt.
Dat was toen haar man Rob te horen kreeg dat hij ernstig en ongeneeslijk ziek was. Dat is inmiddels drie jaar geleden. "Ik wist toen wat het betekent als mensen zeggen dat de grond onder je voeten vandaan wegzakt."
Haar hele perspectief veranderde van de ene op de andere dag. "We zouden niet meer samen oud worden." Ze vertelt haar verhaal omdat ze de manier waarop haar man met de komende dood omging, erg bewonderde.
"Het gaat om de balans. Aan de ene kant moet je niet je kop in het zand steken voor het grote verdriet, maar je moet je leven er ook niet door laten leiden. Het is ook belangrijk om je dingen door te blijven doen. Dit kon hij heel goed."
Luister naar het verhaal van Karin van der Burg
Verhalenavond
Het is inmiddels een echte traditie geworden: de Verhalenavond. De eerste editie was in 2018 bij de start van Culturele Hoofdstad en nu vindt het evenement elk jaar plaats. Op tientallen plaatsen in Fryslân worden komende vrijdag 18 november verhalen verteld. Het thema dit jaar is 'de ommekeer'.
Omrop Fryslân staat in de aanloop naar de Verhalenavond stil bij een aantal verhalen in een speciale reeks. De verhalen worden maandag tot en met donderdag uitgezonden op de radio in het programma No Yn Fryslân. Luister hier naar het verhaal van Reitse Reitsma, Aaltje Wildschut en Inna Brjukhovetska.